Kenneth Gysing, Feminas bokredaktör recenserar månadens böcker

0:51

Efter reklamen: Nytt på Netflix i sommar

(0:51)

Sockerormen av Karin Smirnoff

Sockerormen (Polaris), Karin Smirnoff

Betyg: 4

Hon har sitt språk, Karin Smirnoff. Det svänger och kränger och är alldeles eget och när hon nu lämnar Jana Kippo efter de tre romanerna Jag for ner till bror, Vi for upp med mor och Sen for jag hem för nya berättelsen Sockerormen är det spännande att se vart det bär hän.

Det gör det med besked, i en alldeles fasansfull barndomsskildring om en mamma som hatar sitt barn och en pedofil som säger sig älska barn.

Vi möter lilla Agnes som med en klar blick på världen för berättelsen framåt om mamman, en lysande musikalisk begåvning som på väg ut i världen blir gravid med Agnes, varvid mammans alla drömmar går i krasch. När Agnes föds och snart visar sig vara ett musikaliskt underbarn, gör mamman allt för att Agnes inte heller ska komma någonvart med sin begåvning. Men så finns där musikläraren Frank Leide, skadad av en uppväxt under en tyrannisk far, och en gång musiklärare för Agnes mamma, som tar Agnes under sina vingar, och till det ytterligare två musikaliskt särbegåvade barn. Leide vinner barnens kärlek, men han vill också ha kärlek tillbaka, på alla plan. Det är en stark berättelse, hemsk och vacker i ett och samma. Smirnoffs språk bygger Agnes, gör henne till en överlevare – en Jana Kippo i miniformat!

Här hittar du Sockerormen (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Bokomslag Uppdrag Hail Mary – Ensam i rymden av Andy Weir

Uppdrag Hail Mary – Ensam i rymden (Bookmark), Andy Weir

Betyg: 5

Det var ett par år sedan jag for ut i rymden som en hängiven science fiction-nörd, och lämnade äventyren bland stjärnorna för mer jordnära litterära upplevelser, men Andy Weir har fått mig att lyfta blicken mot kosmos igen.

Uppdrag Hail Mary ligger bra i tiden, med ett hot mot allt liv på jorden som får den pågående klimatkrisen att framstå som riktigt hanterbar. Vi möter Ryland Grace, en gång en mycket framstående molekylärbiolog, som hamnat i den akademiska frysboxen efter en kontroversiell forskningsrapport där han ifrågasatt vatten som en förutsättning för liv, när han precis vaknat upp i ett rymdskepp i ett främmande solsystem. Ryland minns tillbaka, minnet hackar, han har uppenbarligen varit nedsövd mycket länge. Jordens medeltemperatur har börjat sjunka med förfärande hastighet, en slags ”rymdalg” rör sig som en väldig våg genom rymden och tycks leva på att absorbera energi från stjärnor. Rylands uppdrag är att komma på en lösning för att rädda hemplaneten. Han upptäcker också ett annat rymdskepp, bredvid det egna. Med en passagerare ute i samma uppdrag – men med en annan hemplanet. Vackert, skrämmande och spännande om utomjordisk vänskap och en mänsklighet som förmår samla ihop sig när all mänsklig existens står på spel!

Här hittar du Uppdrag Hail Mary – Ensam i rymden (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Bokomslag Allt som väntar dig av Lorraine Fouchet.

Allt som väntar dig (Sekwa), Lorraine Fouchet

Betyg: 4

Fransk feelgood av bästa slag när femtonårige Domnin börjar söka sanningen om familjen då pappan hastigt dör i armarna på en okänd kvinna. Mamman har lämnat familjen för att arbeta som läkare utomlands – och så dyker ett brev upp om att Domnin har en okänd syster i Argentina. Varmt och hjärteknipande!

Här är världens populäraste romaner

Här hittar du Allt som väntar dig (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Bokomslag Någon annans tidsfördriv av Ann Edliden.

Någon annans tidsfördriv (Polaris), Ann Edliden

Betyg: 4

Doris upptäcker att Petter, som hon fått kontakt med på en dejtingsajt och har allt för att bli en perfekt pojkvän, inte finns i verkligheten. Doris är inte den enda som blivit lurad, och Doris bestämmer sig för att göra gemensam sak med de andra som lurats för att avslöja honom. Skarpt, smart, kul!

Här hittar du Någon annans tidsfördriv (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Bokomslag En by i Champagne av Fanny Härgestam.

En by i Champagne (Natur & Kultur), Fanny Härgestam

Betyg: 4

Fanny Härgestam har under fem år följt livet i lilla byn Brachay i Champagne, en avfolkningsbygd där främlingsfientligheten vuxit sig allt starkare genom åren och blivit ett fäste för Nationella fronten. Hur kunde det bli så? Härgestam gräver djupt, försöker förstå, låter byborna komma till tals.

Här hittar du En by i Champagne (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Sommarens 10 bästa deckare – hela listan

Bokomslag Kustobservationer av Anna Fock.

Kustobservationer (Natur & Kultur), Anna Fock

Betyg: 4

Liis arbetar som hyttstäderska på färjan från Tallinn till Sverige. När hon inte städar gör hon korsord för en dagstidning, och längtar efter sin kille Madis som flyttat ifrån henne för ett nytt liv i Filippinerna. Han bad henne följa med, men Liis valde att stanna kvar. Fint om ungt liv på ”tomgång”.

Här hittar du Kustobservationer (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Månadens pockettips från Femina!

Bokomslag Faunen av Anna-Karin Palm.

Faunen (Albert Bonniers förlag), Anna-Karin Palm

Faunen är Anna-Karin Palms debutroman från 1991; en faun dyker upp i tre olika berättelser som vävs samman. Filosofiskt och lekfullt om vänskap, svek och skapande.

Här hittar du Faunen (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Bokomslag Förundranseffekten av Katrin Sandberg och Sara Hammarkrantz.

Förundranseffekten (Bonnier fakta), Katrin Sandberg, Sara Hammarkrantz

Katrin Sandberg och Sara Hammarkranz hjälper oss att lyfta blicken mot storheten i varandet, skriver om ny forskning på förundrans område. Att låta sig förundras är balsam för både kropp och själ.

Här hittar du Förundranseffekten (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Bokomslag I hjärtats bibliotek av Phaedra Patrick.

I hjärtats bibliotek (Forum), Phaedra Patrick

Martha Storm älskar att läsa och skriva, har ett osäkert vikariat på ett bibliotek, ångrar att hon aldrig skaffade familj. En dag kommer en mystisk bok med posten, med en hälsning från mormodern, sedan länge död.

Här hittar du I hjärtats bibliotek (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Deckardrottningar och vänner – Mari Jungstedt och Sofie Sarenbrant i stor intervju

Mer läsning

Femina