Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Sommarens 10 bästa deckare – hela listan

21 jun, 2021 
AvKenneth Gysing
FotografSHUTTERSTOCK/TT
Äntligen sommar, och för oss som älskar kombinationen absolut lättja och absolut spänning är lösningen förstås gastkramande kriminallitteratur! Feminas bokredaktör tipsar om 10 deckare som håller pulsen hög i högsommarvärmen!
Annons
Camilla Läckberg – 6 saker du inte visste om författarenBrand logo
Camilla Läckberg – 6 saker du inte visste om författaren
Central Park, deckare av Guillaume Musso
Annons

1. Central Park (Nona), Guillaume Musso

Oförutsägbar och spännande psykologisk thriller av franske kriminalförfattaren Guillaume Musso. Tidig morgon i Central Park. Alice, fransk polis, och Gabriel, amerikansk jazzpianist, vaknar på en bänk, fastlåsta i varandra med handbojor. De kan inte minnas att de någonsin har träffats. Och varifrån kommer blodet på Alices skjorta?

När vi faller, deckare av Gabriella Ulberg Westin

2. När vi faller (Harper Collins), Gabriella Ullberg Westin

Mordiskt och spännande i (inte så glada) Hudiksvall när stadens framgångsrike företagare Jens Hult hittas död. Kriminalinspektör Johan Rokka ställs inför en knepig utredning samtidigt som århundradets regnoväder är på väg att dra in över Hudiksvall. Ha regnrock i beredskap under läsning!

Annons
Eldsmärkt, deckare av Anna Granlund

3. Eldsmärkt (Southside Stories), Anna Granlund

En hänsynslös pyroman härjar i Stockholmsområdet och brandingenjör Jessica Frank kastas rakt in i hetluften när hon dras allt längre in i polisutredningen kring dåden. Spåren efter pyromanen tar henne bakåt i tiden, kommer nära gamla sår. Ingen rök utan eld i en handling som hettar till ordentligt!

Här hittar du Eldsmärkt (reklamlänk).

Dödande lögner, deckare av Anna Sellberg

4. Dödande lögner (ljudbok, Lind & Co), Anna Sellberg

Wendela Vide är veterinär vid en tävling i sportkörning med häst, då en ung man hittas död i vattenhindret. Polisen Annika Sandström kopplas in på fallet, där Wendela kommer mördaren allt närmare samtidigt som kämpar med både skadade djur och kärleksliv. Spänning som travar på i högt tempo!

Annons
Mannen som försvann, deckare av Tony Fischier

5. Mannen som försvann (Lind & Co), Tony Fischier

En fyraårig flicka räddas från att drunkna i Hamnkanalen av bokhandelsbiträdet Hans Arnesson. Strax därpå hittas han knivhuggen till döds i sitt eget hem. Kriminalkommissarie Niklas Ragnvik vid Göteborgspolisen får reda ut ett fall fullt av frågetecken.

Scack under vulkanen, deckare av Håkan Nesser

6. Schack under vulkanen (Albert Bonniers förlag), Håkan Nesser

En skriftställares sista dagar och död är titeln på en icke avslutad kortroman av författaren Franz J Lunde, som hamnar i händerna på kommissarie Gunnar Barbarotti. Det drar in honom in i ett märkligt fall i författarvärlden samtidigt som covid-19 härjar vida kring. Förbryllande, förunderligt och farligt – en Nesser, som vanligt!

Annons
Skuggan bakom dig, deckare av Anna Jansson

7. Skuggan bakom dig (Norstedts), Anna Jansson

Emelie Kartman, en lågstadielärare och ensamstående mamma som försvann för tio år sedan har återfunnits på botten av Lanna badgruva, i en tunna genomdriven av ett hundratal tretumsspikar. Kriminalinspektör Kristoffer Bark tar tag ett ouppklarat fall där mördaren tycks vara på jakt efter ett nytt offer. Hög spänning i trakterna kring Örebro!

Här hittar du Skuggan bakom dig.

Annons
Rovhjärta, deckare av Ulrika Rolfsdotter

8. Rovhjärta (Bazar), Ulrika Rolfsdotter

Annie Ljung är på besök i barndomsbyn i Ångermanland, då hennes senildementa mamma rymmer från äldreboendet, samtidigt som sjuttonåriga släktingen Saga försvinner spårlöst. Annie deltar i sökandet och tvingas möta demonerna från sitt förflutna. Mörkt och trolskt i magiskt landskap!

Här hittar du Rovhjärta (reklamlänk).

Vådaskott, deckare av Katrine Engberg

9. Vådaskott (Forum), Katrine Engberg

Ett lik hittas i sopförbränningsanläggningen Amager, tonåringen Oscar försvinner från välbärgat hem i Köpenhamn. Polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner följer spår som leder till ett auktionshus. Någon tycks mörda för att skapa odödlig konst? Ruggigt värre av danska succéförfattaren Katrine Engberg – långt från danskt gemyt!

Annons

Här hittar du Vådaskott (reklamlänk).

Se döden väntar på dig, deckare av Jan Mårtensson

10. Se döden på dig väntar (Wahlström&Widstrand), Jan Mårtensson

En rik änka tror att hennes styvbarn vill mörda henne, en pensionerad ambassadör lever under hot efter att ha vittnat om krigsförbrytelser i forna Jugoslavien. Jan Mårtenson, 88 år ung, har skrivit ännu en deckare med antikhandlaren Johan Kristian Homan med fru Francine i fokus. Det är bara att tacka och ta emot!

Annons