Artikeln innehåller reklamlänkar
Bokomslag Liv Strömquist Inne i spegelsalen, Feminas bokredaktör Kenneth Gysing
5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingar
1:35

Efter reklamen: 5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingar

(1:35)

Slå på ljud

Inne i spegelsalen (Norstedts), Liv Strömquist

Betyg: 5

Inne i spegelsalen av Liv Strömquist, bokomslag

Liv Strömquist är tillbaka med ett nytt sprakande seriealbum, där hon krossar glas i samtidens spegelsal, full av instagrammare, influencers och andra sorters självbespeglare, och kopplar tillbaka till gamla tiders skönhetsideal. Det är underbart skarpt, roligt och allvarlig i ett och samma. Ack, människan, vilken underlig varelse ändå. Här tecknas en bild av vårt ”senkapitalistiska konsumtionssamhälle”, en sorglustig historia med kändisfixering och tvångskonsumtion, där det är viktigare än någonsin att vara snygg.

Strömquist citerar filosofer som René Girard, ”man vill vara som den andre”, och att det sista av vår kulturs gemensamma ideal – är att vara smal! Sociologen Cris Rojek förklarar att ”det som karaktäriserar kändisskap är klyvningen mellan det privata och det publika jaget”. Rojek konstaterar att denna klyvning ofta ”är plågsam”. Gamla skådespelaren Cary Grant får också vara med på ett hörn, som (en gång) förklarade, ”Jag skulle också vilja vara Cary Grant”.

Där finns Elisabeth, kejsarinnan av Österrike (1800-tal), som tränade som en besatt, åt minimalt, var fullt upptagen av sin skönhet, och olycklig. Hon läser poeten Heinrich Heine, ”…Ögon somnar, hjärtan glömmer, allt försvinner som man haft.” Strömquist griper tag, skapar existentiell oro. Det är nästan så man vill släcka ner kontot på Instagram, men bara nästan.

Här kan du hitta Inne i spegelsalen av Liv Strömquist (länk till Adlibris).

I munkens skugga (Norstedts), Helena Thorfinn

Betyg: 4

I munkens skugga av Helena Thorfinn, bokomslag

Vad händer om man släpper ner en svensk kvinnlig kommunal mellanchef som just fått sparken från sitt jobb i Yangon, tidigare huvudstad i Burma? Det får vi veta i Helena Thorfinns nya roman I munkens skugga.

Katja, som snart ska fylla femtio, hamnade i konflikt med en ung, manlig nyanställning, och förlorade. Med ett års avgångsvederlag bestämmer hon sig för att besöka systersonen Simon, som har ett jobb som trainee för Unicef i Yangon. Katja är en kvinna som tar plats, med ett rejält humör. Innan avfärd hinner hon med ett storgräl med lillasystern Pia, som hon uppfattar som lite halvnöjd med att den tidigare så lyckade storasystern har fått lite grus i karriärmaskineriet. ”Sudda ut det där självbelåtna flinet på ditt botoxade ansikte och sluta för fan ömka mig”, ryter Katja och systrarnas relation svalnar (betydligt) efter det.

Stieg Larsson hotades till livet innan han dog

Helena Thorfinn (som bott många år i Burma) skriver kärleksfullt om Burmas fantastiska människor och natur, med Katja hamnar vi också i mitt i den fruktansvärda situation landet nu befinner sig i, där militären återigen tagit makten och inte skyr några medel för att behålla den. Intressant, spännande, omskakande! ”Världen är större än du nånsin tror”, som Topelius en gång skaldade.

Här kan du hitta I munkens skugga av Helena Thorfinn (länk till Adlibris).

Nattens drottning (Forum), Simona Ahrnstedt

Betyg: 4

Nattens drottning av Simona Ahrnstedt, bokomslag

Simona Ahnrstedt bjuder upp till het romance i Stockholms nattklubbsvärld. Kate Ekberg driver en hipp nattklubb, älskar män, vintagemode och jobbet hon har, men en utpressare har henne i sitt grepp. Då korsas hennes väg av stilige bankmannen Jakob, och livet tar en ny vändning.

Här kan du hitta Nattens drottning av Simona Ahrnstedt (länk till Adlibris).

Lyckan inom dig (Harper Collins), Tina Turner

Betyg: 4

Lyckan inom dig av Tina Turner, bokomslag

Den som sett Tina Turner som supertuff överlevare i filmen Mad Max Beyond Thunderdome kopplar nog inte ihop henne med stillsamt buddistiskt leverne, men här berättar Tina, 81 år fyllda, fint och inspirerande om hur den buddistiska läran hjälpt henne på en ganska så knagglig livsresa!

Här kan du hitta Lyckan inom dig av Tina Turner (länk till Adlibris).

Författarintervju: David Lagercrantz om senaste boken Obscuritas

Vem är Maud Dixon? (Bokfabriken), Alexandra Andrews

Betyg: 4

Vem är Maud Dixon? av Alexandra Andrews, bokomslag

Florence drömmer om att bli författare, men blir i stället assistent åt personen bakom världskända författarpseudonymen Maud Dixon. När Helen Wilcox, som är kvinnan bakom Maud, plötsligt avlider, ser Florence sin chans till ett författarskap – Maud är ju okänd för alla. Spännande!

Här kan du hitta Vem är Maud Dixon? av Alexandera Andrews (länk till Adlibris).

Kokain (Bookmark), Pascal Engman

Betyg: 4

Kokain av Pascal Engman, bokomslag

Pascal Engman kopplar greppet på vår våldsamma samtid, där ett mord på öppen gata i Järva utanför Stockholm sätter skräck i innevånarna. Gängkrig, kokainhandel – polisinspektören Vanessa Franck får fullt upp – samtidigt som hon ska vara fostermamma åt tonåriga Celine. Högt tempo och stor dramatik med en Engman i högform!

Här kan du hitta Kokain av Pascal Engman (länk till Adlibris).

Månadens pockettips från Femina

Väninna sökes (Lind&Co), Jenny Jacobsson

Väninna sökes av Jenny Jacobsson, bokomslag

Älskade maken Sture har gått bort. Räkningar ska betalas, pensionen räcker inte till, Majsan behöver en väninna och sätter in en kontaktannons. Hon får svar av Garbo, en gång välbeställd men nu på ruinens brant. Fin feelgood om varm och vuxen vänskap.

Här kan du hitta Väninna sökes av Jenny Jacobsson (länk till Adlibris).

Så bra är Abbas nya album Voyage – låt för låt

Splendor (Alberg Bonniers förlag), Stefan Lindberg

Splendor av Stefan Lindberg, bokomslag

Författaren Stefan Lindberg stöter ihop med Splendor Johansson på en uteservering i Stockholm. Splendor har varit med i en sekt där man använt sinnesutvidgande droger och säger sig veta något om en förträngd händelse i författarens förflutna. Svindlande!

Här kan du hitta Splendor av Stefan Lindberg (länk till Adlibris).

Jag kan ha fel (Bonnier Fakta), Björn Natthiko Lindeblad

Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad, bokomslag

Framgångsrik ekonom, femton år som buddhistmunk, drabbad av obotliga sjukdomen ALS, skriver Björn Natthiko Lindeblad självbiografiskt om sin vindlande livshistoria. Det är klokt, vackert, varmt – och med humor.

Här kan du hitta Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad (länk till Adlibris).

The Storytellers – Lyssna med Sanna
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst