Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Så gick det för vinnarna av På spåret

14 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografBo Håkansson
Att vinna en hel säsong av På spåret är bland det mest prestigefulla man kan göra i svensk tv.
Medan årets deltagare kämpar på, sitter de här profilerna tryggt med vetskapen att de redan har vunnit programmet – ibland flera gånger.
Så här det gått för tidigare På spåret-stjärnorna.
Annons
Här är alla deltagare i På spåret 2021Brand logo
Här är alla deltagare i På spåret 2021

Björn Hellberg

Björn Hellberg blev domare jämte Ingvar Oldsberg efter tt ha vunnit flera år.

Björn Hellberg vann På spåret 1988, 1990, 1991 och 1993 i olika konstellationer, innan han helt enkelt fick hoppa in och bli domare istället för att vara med i programmet. Mellan 1995 och 2009 satt han jämte programledaren Ingvar Oldsberg och gav rätt svar på frågorna, förutom 2004 då rollen togs över tillfälligt av Carl-Jan Granqvist.

Annons

Efter att programmet togs över av Kristian Luuk och Fredrik Lindström fortsatte Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg att arbeta tillsammans, och har bland annat gjort programmen Slaget om Sverige och Sverigequizen i TV4. Björn Hellberg är också en aktiv författare.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren

Cecilia Hagen och Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren tog sig till final.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren började karriären som tyngdlyftare, och har sammanlagt elva SM-titlar i tyngdlyftning. Efter att ha lagt proffskarriären på hyllan fortsatte han som konferencier och kommentator på tyngdlyftningstävlingar och senare även wrestling.

Annons

Han vann den första säsongen av På spåret 1987, och året därpå var han domare för programmet ett år. Sedan dröjde det ganska många år innan han återvände, då i sällskap av journalisten Cecilia Hagen. De tog sig till final 2002, 2003, 2008 och 2013, men vann aldrig tävlingen tillsammans.

Idag är Lennart, som fyller 70, krögare och äger Lokes Bar i Stockholm.

Cecilia Hagen

Cecilia Hagen tävlade senast med sonen Jonathan Unge.

Expressen-profilen Cecilia Hagen, 75, vann aldrig På spåret med Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren, men lyckades däremot vinna 1995 när hon tävlade med Tomas Tengby. Hon har också lyckats ta sig till final tillsammans med komikern Adde Malmberg. 2019 tävlade hon dessutom tillsammans med sin son, komikern Jonathan Unge.

Annons

Cecilia har varit journalist och krönikör på Expressen sedan 1973, och är fortfarande en aktiv skribent på kvällstidningen. Hon har också släppt 17 böcker, där den senaste – Ständigt frågvis – 726 människor jag mött – kom 2016.

Johan Wester

Johan Wester och Lisa Syrén vann tävlingen.

Komikern Johan Wester, som de flesta förknippar med Hipp-Hipp lyckades med konststycket att vinna På spåret två år på raken med två olika tävlingspartners. 2007-2008 tävlade han tillsammans med Antikrundan-programledaren Anne Lundberg, och säsongen därpå var det radioprofilen Lisa Syrén som satt med honom i buren.

Annons

Idag är 54-åringen moderator och erfaren programledare. Han ledde SVT:s försök att gör brittiska QI – som på svenska kallades Intresseklubben – och 2018 tog han över Vem vet mest? efter Rickard Olsson. Programmet lades ner 2020.

Agneta Bolme Börjefors

Agneta Bolme Börjefors intervjuade kungen många gånger.

Agneta Bolme Börjefors började på SVT redan 1965, och blev kvar där i 43 år, hela vägen fram till pensionen 2008. Under den tiden hann hon inte bara vara programledare för Söndagsöppet med Uffe Larsson och Kafe 18 – hon vann också På spåret. 2000 var det hon och komikern Adde Malmberg som tog hem den ärofyllda titeln.

Annons

Efter vinsten bevakade Agneta Nobelfesten under flera år, och gjorde Året med kungafamiljen flera gånger. 2006 fick hon veta att hon drabbats av bröstcancer, och påbörjade behandling för att senare kunna komma tillbaka till jobbet. Men efter att ha gått i pension 2008 insåg hon att sjukdomen var tillbaka – och bara några veckor senare gick hon bort, 67 år gammal.

Stefan Holm

Katarina Mazetti och Stefan Holm.

Stefan Holm är en av Sveriges mest framgångsrika friidrottare genom tiderna. Under sin karriär vann han både OS-Guld i Aten 2004 och silver i VM. Han har också både silver och bron i EM, samt har vunnit inomhus-VM fyra gånger.

Annons

Men höjdhopparen är mer än atlet – han har också blivit känd för sin allmänbildning. 2003 vann han På spåret tillsammans med Ingela Agardh, och året därpå gick duon till final igen men förlorade då mot Dick Harrison och Ellinor Persson. När Holm återvände till programmet nästa säsong, den gången med Katarina Mazetti, så vann han igen. Han har också varit med i flera andra säsonger och kommit till semifinal flera gånger.

När Stefan Holm var med i Mästarnas mästares andra säsong kom han sjua, och han har varit domare i Gäster med gester.

Stefan Holm är nu tränare åt sin son Melwin Lycke Holm som är född 2004. 15 år gammal vann Melwin SM-guld 2020 och blev den yngsta svenska mästaren genom tiderna.

Annons