Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Så har Allsång på Skansen förändrats genom åren

13 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Allsång på Skansen har blivit en riktig kulturinstitution i Sverige – det som började redan på 30-talet har nu miljonpublik hela somrarna.
Med Lasse Berghagen gick showen på Solliden-scenen från att vara pensionärsstämplat till något som alla ville gå på.
Så här har Allsång på Skansen utvecklats sedan starten.
Annons
Allsång på Skansen 2021 – här är alla artisterBrand logo
Allsång på Skansen 2021 – här är alla artister

Många är vi som förknippar Allsång på Skansen med Lasse Berghagen och Stockholm i mitt hjärta. Men faktum är att allsången hade funnits i närmare 60 år innan Lasse Berghagen tog över.

Sven Lilja leder allsång på Skansen 1942.

Redan på 30-talet började Sven Lilja leda allsång på Skansen, och under 1938 kom det 400 000 personer till Skansen bara för att sjunga allsång. Efter andra världskriget så gick dock sjungandet på Skansen ner i popularitet, och när Sven Lilja – som hade hållit i allsången i över 15 år – gick bort 1951 var det ingen som tog över.

Annons
Egon Kjerrman stämde upp 1964.

1956 bestämde man sig för att ge allsången ett nytt försök, den här gången i radio med Egon Kjerrman. I ett decennium höll han radiolyssnarna engagerade, och hade en miljon lyssnare varje vecka. Men när Kjerrman fick andra åtaganden 1966 så lades programmet åter igen på is.

Lasse Berghagen ändrade Allsång på Skansen

Det var först 1974 som Bosse Larsson tog konceptet och gjorde det till Allsång på Skansen, även om det dröjde till 1979 innan det sändes direkt i SVT för första gången. Under 1980-talet sändes allsången bara sporadiskt på tv, med glapp mellan åren och olika antal program per år. 1990 var första året som programmet blev ett stående program, och sedan dess har det sänts varje år.

Annons
Lasse Berghagen och Bosse Larsson.

1994 tog Lasse Berghagen över Allsång på Skansen, och det blev starten på den kulturinstitution som programmet är än i dag. Artisten blev omåttligt populär som programledare, och både i publiken och hemma i tv-sofforna sjöng man glatt med i hans signaturmelodi Stockholm i mitt hjärta.

Håkan Hellström slog publikrekord i Allsång på Skansen

Berghagen tvättade bort pensionärsstämpeln som Allsång på Skansen hade, och lyckades i stället få världsstjärnor att besöka programmet. Ricky Martin och Wyclef Jean är några av stjärnorna som välte Skansen. När Håkan Hellström gästade programmet för första gången 2001 lockade han redan då stor publik, och när han återvände 2003 satte han publikrekord på 36 800 personer i publiken, något som fortfarande inte har slagits. Håkan Hellström uppträdde också på Allsångsscenen är din 2013, något som också engagerade många fans.

Annons
Håkan Hellström på Skansen 2013.

Lasse Berghagen tröttnade på att vara programledare för Allsång på Skansen 2003, och Anders Lundin fick ta över året därpå. Programledaren ledde sedan programmet fram till 2010. Anders Lundin har berättat hur den hårda bevakningen av programmet var det som gjorde att han till slut lämnade programmet i samråd med SVT.

– De skrev att jag inte sjöng tillräckligt bra... Det var ju inte jag som skulle sjunga. I början brydde jag mig inte så mycket, men till slut blev det jobbigt och sårande. Men jag var oftare arg än någonting annat.

Annons

Måns Zelmerlöw tog över som programledare

2011 tog Måns Zelmerlöw över som programledare och blev omåttligt populär. Men efter tre år ville han lämna uppdraget för att satsa på sin musikkarriär, något som visade sig vara ett bra beslut när han vann hela Eurovision song contest bara två år senare.

De samlade Allsångsledarna.

Måns Zelmerlöw byttes först ut mot Petra Marklund – som var programledare i två år – innan nuvarande allsångsledaren Sanna Nielsen tog över 2016.

Sanna Nielsen, som nu väntar sitt första barn, är lycklig över att kunna uppträda inför publik, efter att ha tvingats spela in programmet med främst digital publik förra året under coronapandemin. Efter premiären hyllades hon av publiken.

– Jag är jätteglad av all positiv respons, och att man peppar varandra. Det är så fint i dessa tider. Det har varit så jäkla tråkigt med pandemi och allt. Det är kul när vi supportar varandra helt enkelt.

Annons