Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Lasse Berghagens sorg som ändrade allt – beslutet och tårarna i Allsången

30 jun, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
Han är en av våra mest folkkära underhållare med över 50 år på scen. Men Lasse Berghagens liv och karriär kunde ha sett helt annorlunda ut – sorgen och beslutet ändrade allt.
Annons
Till minne av Barbro "Lill-Babs" SvenssonBrand logo
Till minne av Barbro "Lill-Babs" Svensson

Lasse Berghagen, 76, upptäcktes som tonåring och har i flera decennier varit en av landets mest älskade artister. Redan som 19-åring skapade han rubriker när han gifte sig med storstjärnan Barbro "Lill-Babs" Svensson – äktenskapet varade i tre år och de fick dottern Malin Berghagen tillsammans.

Allt sprack när Lill-Babs manager Simon Brehm gick bort och hon så småningom träffade den norska fotbollsspelaren Kjell Kaspersen – som hon senare gifte sig med och fick dottern Kristin Kaspersen tillsammans med.

– Pappa var extremt olyckligt kär i min mamma. Det var svårt att få hans uppmärksamhet i allt det, det kan jag fatta. Löpsedlar över hela landet om att mamma hade träffat en ny man. Det kändes nog, säger Malin Berghagen i SVT-dokumentären "Lasse Berghagen – en blandning av sött och salt".

Skilsmässan från Lill-Babs tog hårt på Lasse Berghagen.

Lasse Berghagen festade med Cornelis efter skilsmässan

Uppbrottet var tufft men ledde samtidigt till att Lasse Berghagens egna karriär tog fart på allvar. Under en period av mycket festande träffade han Cornelis Vreeswijk på Gyldene Freden i Stockholm – något som ledde till att Lasse flyttade in på Cornelis husbåt.

Annons

– Det var en rolig sommar kan jag säga. Det var mycket festande, säger Lasse Berghagen i SVT-dokumentären.

De satt på båten och spelade gitarr tillsammans och det var under den perioden som Lasse Berghagen skrev det som kommit att bli hans ständiga signaturmelodi – "Teddybjörnen Fredriksson".

När han spelade låten för Cornelis blev han avbruten.

– Plötsligt la Cornelis sin stora holländska labb över strängarna och så sa han: "du låter inte glad när du sjunger grabben", berättar Lasse Berghagen i dokumentären.

– Jag berättade att jag saknade Barbro och jag saknade Malin och att jag hade fått gitarren av Barbro. ”Får jag gitarren” sa han, så tog han gitarren och sa ”Lasse, man måste alltid gå vidare i livet” och så slängde han den rakt ut här i Årstaviken.

Lasse Berghagen fick sitt stora genombrott som artist med "Teddybjörnen Fredriksson".

Under den perioden skrev Lasse Berghagen också älskade "En kväll i juni" och med debutalbumet "Lars Berghagen", som släpptes 1969, blev han en artist att räkna med.

Annons

De kommande åren medverkade han bland annat i Melodifestivalen flera gånger, han medverkade i såväl revyer som musikaler och filmer och satte upp krogshower.

Men det som verkligen befäste Lasse Berghagens status som folkkär underhållare var hans år i "Allsång på Skansen" – under hans tioåriga ledning blev programmet den institution som det är än i dag.

Lasse Berghagen vägrade först ta över "Allsång på Skansen".

Lasse Berghagen vägrade leda Allsång på Skansen

Det var dock nära att det inte blev något med det. Lasse Berghagen har berättat om att han upprepade gånger tackade nej till SVT:s erbjudanden om att ta över programmet.

– Jag tyckte det var lite för mycket knätofs över det hela men frågade om jag fick ta med mig mitt band med Kjell Öhman och killarna så jag skulle känna mig trygg med musiken. Men det gick trögt i starten. När vi fick dit artister som Ricky Martin, Tomas Ledin och Magnus Uggla kom allt igång, har han sagt till Aftonbladet.

Annons

Han ledde Allsång på Skansen mellan 1994 och 2003 men valde sedan att hoppa av, han ville sluta med flaggan i topp. Men Lasse Berghagen har återvänt flera gånger som gäst och 2019, när det var 50-årsjubileum för hans debutalbum, överraskades han med ett fång rosor av dagens programledare Sanna Nielsen. Det bjöds också på ett medley av hans mest kända låtar.

Lasse Berghagen rördes till tårar av hyllningen och tröstades av Sanna Nielsen.

– Jag blir rörd, och inte så lite heller, sa han i sändningen.

Lasse Berghagen och Ricky Martin i "Allsång på Skansen".

Lasse Berghagen om kärleken till frun Eva

Nu har Lasse Berghagen precis firat ett annat jubileum – den 11 juni firade han och hustrun 45 år som gifta.

– Det är underbart och fantastiskt och allt funkar fortfarande. Kärleken håller i sig men jag har inget tips om hur man gör. Det är svårt att hitta just ord på hur man vårdar ett äktenskap, men man håller ihop i vått och torrt och älskar i nöd och lust. Eva har betytt oerhört mycket för mig och hon har varit mitt ständiga bollplank. Jag hade en sådan tur som träffade henne, säger han till Aftonbladet om jubileet.

Lasse och Eva Berghagen har varit gifta i 45 år
Annons