Ingrid Bergman.

Stars: INGRID BERGMAN.

Album
Så ser Ingrid Bergmans barnbarn ut i dag
0:46

Efter reklamen: Så ser Ingrid Bergmans barnbarn ut i dag

(0:46)

Slå på ljud

Egentligen skulle det här kunna vara en historia om en ung kvinna som kände sig för stor för Sverige, begav sig till Hollywood, skapade skandaler när hon övergav sin familj för en annan man och sedan prioriterade karriären framför att ta hand om sina fyra barn.

Men att framställa Ingrid Bergman som skandalös hör det förra seklet till.

Med vår tids glasögon var Ingrid Bergman bara en ovanligt talangfull och driven kvinna som levde sitt liv under fel tidsepok.

Ingrids tidiga liv

Det har gått 40 år sedan hon dog, men när hon föddes 1915 var hon efterlängtad och bodde på Strandvägen 3, passande nog bredvid Kungliga dramatiska teatern. Första världskriget rasade och pappan var fotografen Justus Bergman med fotoaffär i samma hus och mamman den 13 år yngre Friedel Adler, från Tyskland.

Föräldrarna hade fått två barn tidigare, men det ena var dödfött och det andra barnet dog några veckor efter födseln. Man kan bara föreställa sig glädjen när Ingrid föddes. Här kunde en lycklig barndom ta vid, men den blev kortvarig. När Ingrid var tre år gammal dog hennes mamma i gulsot. Nu var det bara Ingrid, pappan och fotoaffären kvar.

Ingrid Bergman.

Ingrid Bergmans naturliga och okonstlade skönhet trollband en hel värld.

Courtesy Everett Collection

Det var där som Ingrid Bergmans nyfikenhet på foto och film började. Faderns intresse för teater smittade också av sig på dottern och de gick ofta på pjäser. Det var efter en föreställning som lilla Ingrid berättade för sin pappa att det var skådespelare hon ville bli och han var inte sen att uppmuntra henne. I alla fall fram tills nästa tragedi drabbade den lilla familjen. Pappa Justus blev sjuk i cancer.

Vid 13 års ålder tvingades Ingrid Bergman begrava sin pappa, packa ihop sina saker och flytta till sin ogifta faster Ellen. Även där blev lyckan kortvarig och fastern gick bort. Nu rycktes Ingrid Bergman upp med rötterna ytterligare en gång och hamnade hos djupt religiösa släktingar som inte alls tyckte att skådespeleri var ett lämpligt yrke för en ung flicka. Men det stoppade inte Ingrid. Som 18-åring sökte hon till – och kom in på – Dramatens elevskola.

Gunilla Bergströms mörker bakom succén med Alfons

Filmens huvudstad - Hollywood

20 år gammal fick hon sin första filmroll i Sverige och sedan tog det fart. Filmen som blev avgörande var Intermezzo från 1936. Hon spelade mot Gösta Ekman den äldre och efter att filmen visats i USA erbjöds hon filmkontrakt i självaste Hollywood. Väskorna packades och Ingrid Bergman, hennes make Petter Lindström och deras lilla dotter Pia flyttade till filmens huvudstad 1939.

Den amerikanska karriären är ett segertåg. Ingrid Bergman blir genast populär och hennes naturliga och okonstlade skönhet trollbinder publiken.

I snabb följd gör hon klassiker som Casablanca, Klockan klämtar för dig och Gasljus.

Ingrid Bergman prisas och hyllas för sin värdighet och talang.

Ingrid Bergman och Roberto Rossellini.

Under inspelningen av Stromboli blev Ingrid Bergman och Roberto Rossellini kära.

Men 1950, över en natt, blev gudinnan stämplad som slampa av USA. Vad var det som hände egentligen? Jo, hon blev gravid med en annan mans barn.

Vi backar bandet något år.

Då hade Ingrid Bergman börjat längta efter större utmaningar och filmer bortom Hollywood.

– När jag såg Roberto Rossellinis film Rom – öppen stad kände jag att det var detta jag sökte. Filmen var så annorlunda från allt jag sett tidigare. Så jag skrev ett brev till honom, berättade Ingrid Bergman i en intervju i The Dick Cavett show 1978.

Brevet till Roberto Rossellini kom fram till filmstudion i Italien. Just då brann studion ner. Men brevet klarade sig mirakulöst. ”Ödet”, enligt Bergman själv. För hon hade aldrig kommit på tanken att skriva ett till brev om hon inte hade fått något svar på det första och då hade hon, som hon sa, ”inte träffat denne man och fått tre barn”.

Rossellini visste inte omedelbart vem Ingrid Bergman var. Men han skulle bli varse.

Han gav henne huvudrollen i filmen Stromboli och under inspelningarna blev de förälskade. Och Ingrid Bergman blev gravid.

Tove Jansson skapade Mumin-figuren efter sin livspartner

Den 25 år långa krisen

När kärleksaffären läckte ut till pressen blev Ingrid Bergman persona non grata i USA. Tidningarna skrev om den skandalösa kärlekshistorien och folket befann sig i moralisk chock. Hon lämnade sin make och tvingades i samband med vårdnadstvisten också lämna dottern Pia i USA. Hon flyttade till Italien, gifte sig med Roberto Rossellini och tillsammans fick de snabbt sonen Roberto och tvillingflickorna Isabella och Isotta.

Hon höll sig privat och ville inte prata om den turbulenta tiden då.

Men 2015 berättade dottern Isabella Rossellini om mammans våndor i People Magazine:

– Min mamma kunde inte träffa Pia på flera år på grund av skilsmässan. Det var fullständigt traumatiskt.

I många år var Ingrid Bergman tyst. Hon förstod inte varför det skulle vara intressant för andra att höra om hennes liv. I alla fall fram till att hennes son övertalade henne med argumentet att när hon är död kan inte barnen bekräfta eller dementera något om de inte vet sanningen. Det var ju bara Ingrid som visste. Då bestämde hon sig för att skriva sin självbiografi. I samband med att boken släpptes besökte Ingrid Bergman de stora tv-programmen. I The Dick Cavett show 1978 ser hon tillbaka på det svåra året 1950:

Ingrid Bergman.

Det tog 25 år innan Ingrid blev förlåten av omvärlden.

Kobal/REX

– Jag blev en fara för amerikanska kvinnor. Jag var förvånad för jag förstod inte att hatet kunde bli så enormt stort för en sak som rörde mitt privatliv. De hade ingen aning om vad jag hade gått igenom innan, under och efter mitt beslut att behålla mitt barn. Jag kände mig naturligtvis väldigt sårad av det, sa hon och fortsatte:

– Det tog 25 år och sedan blev jag förlåten. Det tog så lång tid.

I talkshow-intervjun ler Ingrid Bergman, 62 år gammal. Pärlhalsbandet hänger över en proper roströd blus med knappar. Håret är lagt i en diskret kort frisyr. Hon ser osminkad ut.

Konservativa krafter jagade Ingrid Bergman med blåslampa. En senator ville bojkotta henne och försökte se till så hon inte skulle kunna komma tillbaka till USA igen.

– Min närvaro i USA blev farlig, sa hon.

Men det fanns ingen ånger över beslutet hon fattade, även om hon och Rossellini skildes sju år senare.

– Det var en kombination av passion och att jag blev förälskad i en man som var så annorlunda mot någon man jag någonsin mött. Jag hade gjort så många bra filmer med de bästa regissörerna och de bästa motspelarna. Ändå var det samma sak. Ju mer jag jobbade i Hollywood, desto mer ville jag ta mig därifrån. Jag ville förvåna människor – göra saker ingen förväntade sig, sa hon.

Sant och falskt i nya filmen om Elvis liv

Hon gick sin egen väg, Ingrid Bergman

– Hon var en av de första kvinnorna som hade en hel karriär och hon betalade ett väldigt högt pris för det, sa Isabella Rossellini till People Magazine 2015.

Efter den svåra vårdnadstvisten om äldsta dottern Pia Lindström kunde mamma och dotter slutligen återförenas när Pia fyllt 18. Då integrerade Ingrid Bergman henne i sin italienska familj. Pia har varma ord att säga om sin mamma i filmen om mammans liv.

– Det enda vi barn kunde känna var att vi hade velat ha mer av henne, sa Pia i filmen Jag är Ingrid.

Ingrid Bergman med sonen Roberto och tvillingdöttrarna Isotta och Isabella Rossellini i maj 1958.

Ingrid Bergman med sonen Roberto och tvillingdöttrarna Isotta och Isabella Rossellini i maj 1958.

Rights Managed

Ingrid Bergmans mål i livet var att hänge sig åt arbetet, men inte på bekostnad av barnen. Tvärtom ville hon jobba samtidigt som hon kunde vara med barnen så fort hennes schema tillät det. Det låter ungefär som de flesta mammor lever sina liv i dag. Men då var det fortfarande både chockerande och ovanligt att en mamma prioriterade sin karriär. Om Ingrid Bergman hade stått på toppen av sin karriär 2022 hade knappast någon lyft på ögonbrynen vare sig om hon syntes i storfilmer eller genomgick en skilsmässa.

I stället hade nog fokus riktats mot bedriften att kamma hem tre Oscarsstatyetter ­under sin karriär.

Eller som Ingrid Bergman sa i intervjun 1978 om hur barnen reagerade när de i efterhand fick ta del av skandalen 28 år tidigare.

– De skrattar, de tillhör ju den nya generationen och tycker att det är löjligt.

På sin 67:e födelsedag 1982 dog Ingrid Bergman i sviterna av bröstcancer. Men ­minnet av en av Sveriges allra största är lika levande 40 år senare.

Filmen Titanic hade premiär för 25 år sedan – här är allt du vill veta

Ingrid Bergmans viktigaste roller

Gasljus (1940)

Glasljus (1940).

Glasljus (1940).

Courtesy Everett Collection

Denna brittiska thriller har gett namn till den psykologiska företeelsen när någon manipulerar en annan individ och får denna att tveka över sin egen mentala hälsa – så kallad ”gaslighting”. Berg­man fick en Oscar för prestationen.

Casablanca (1942)

Casablanca (1942).

Casablanca (1942).

Filmen utspelar sig under andra världskriget och Ingrid Bergman spelar mot Humphrey Bogart och Paul Henreid. Filmen räknas som en av de största klassikerna inom amerikansk film.

Stromboli (1950)

Stromboli (1950).

Stromboli (1950).

Det var under den här inspelningen som Ingrid Bergman och Roberto Rossellini blev förälskade, trots att de båda var gifta på annat håll, och Bergman blev gravid med parets första barn. Filmen kantades av skandalrubriker.

Anastasia (1956)

Anastasia (1956).

Anastasia (1956).

Rights Managed

Bergmans comeback-roll i USA efter skandalerna gav henne ännu en Oscar. Här spelar hon den påstådda storfurstinnan Ana­stasia av Ryssland. Är löst baserad på en pjäs om ”Anna Andersson” som påstods ha undkommit tsarfamiljens avrättning 1918.

Höstsonaten (1978)

Höstsonaten (1978).

Höstsonaten (1978).

Ingrid Bergmans sista biograffilm och den enda tillsammans med regissören Ing­mar Bergman. Sam­arbetet giganterna emellan var problemkantat då de båda hade helt olika sätt att göra film. Hon Oscarsnominerades för sin roll.

Mest läst