Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Tove Jansson skapade Mumin-figuren efter sin livspartner

08 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det har gått 21 år sedan Mumin-författaren Tove Jansson gick bort, men fortfarande fascinerar hon med sitt liv och författarskap.
I över 40 år levde Tove med sin livspartner Tuulikki Pietilä, som var inspirationen bakom en av hennes mest älskade karaktärer.
Annons
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktipsBrand logo
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

Tove Jansson må ha varit död i 21 år, men hon är fortfarande en av Finlands absolut mest kända författare och illustratörer i världen. Med sina böcker om Mumindalen och alla dess invånare har hon skrivit in sig bland barnboksklassikerna, men också blivit en ikon för människor i alla åldrar.

Författaren föddes den 9 augusti 1914 i ett konstnärshem i Helsingfors, och 31 år gammal gav hon ut den första boken från mumintrollens värld, Småtrollen och den stora översvämningen. Men det var först de två efterföljande böckerna Kometen kommer och Trollkarlens hatt som satte Tove Jansson och hennes vita troll på kartan. I dag finns hennes böcker översatta till över 40 språk, och har gjorts till både tv-serier och filmer.

Annons

Kärleken inspirerade Mumin-karaktärer

Som ung gick Tove Jansson sin egen väg och hade först en relation med den socialistiske författaren Asos Wirtanen, innan hon blev förälskad i Viveca Bendler, som arbetade med teater. Viveca blev förebilden för karaktären Vifslan i muminvärlden, medan Tofslan ska ha varit Tove Jansson själv, skriver Sveriges Radio i samband med 100-årsjubiléet för författarens födelse 2014.

Tove Jansson med ett Mumintroll 1954.

Men sin stor kärlek hittade Tove Jansson i finska illustratören Tuulikki Pietilä. De två levde tillsammans från 1956, och fram ända fram till Tove Janssons bortgång. Tuulikki blev inspirationen till den självständiga Too-Ticki i Mumindalen.

Att leva som ett lesbiskt par var inte lätt någonstans i världen på 1950-talet, och inte heller i Finland. Med tiden blev Tove och Tuulikki öppet normbrytande i Finland, och var bland annat 1992 det första lesbiska paret som var med på presidentens självständighetsmottagning.

Annons

Tove Jansson skrev sin sista bok 1989, romanen Rent spel, och levde sedan ett lugnt liv med sin käresta fram till 2001, då Tove somnade in efter en längre tids sjukdom. Hon var då 86 år gammal.

Mer populär än någonsin

Tove Jansson ser inte ut att minska i popularitet. I dag är författarens födelsedag känd som Tove Jansson-dagen i Finland, och sedan 2020 är det också en inofficiell flaggdag i landet. När spelfilmen Tove kom förra året blev den snabbt den mest sedda finlandssvenska filmen i modern tid.

Tove och Tuulikki tillsammans 1980.

– Det har gått otroligt bra. Vi har fått ett fantastiskt mottagande, fina recensioner och folk hör fortfarande dagligen av sig på sociala medier och berömmer filmen, sa Andrea Reuter, producent för Tove, till Expressen.

Annons