Tom Cruise Top Gun och Cocktail.
1:07

Efter reklamen: Biosommaren 2022- filmerna du inte vill missa

(1:07)

Slå på ljud

Först fick han alla att vilja bli stridspilot med Top Gun 1986.Sedan gjorde han bartender, ett mer uppnåeligt kneg för de allra flesta, till ett hett yrke med Cocktail två år senare.

Thomas Cruise Mapother IV, som vi alla känner som Tom Cruise, långfilmsdebuterade 1981 med en liten roll mot bland andra Brooke Shields i Endless Love. Det stora genombrottet kom 1983 med huvudrollen i Föräldrafritt – där tog han de första stegen mot att bli en av världens största filmstjärnor, en position han på allvar intog med ovan nämnda blockbusters.

– För många är Tom Cruise och filmer som Föräldrafritt symboler för 80-talsfilm i stort. Han var ju enorm – och har sedan fortsatt att vara det i decennier, säger Feminas filmexpert Emma Gray Munthe.

Kelly McGillis och Tom Cruise i Top Gun.

Kelly McGillis och Tom Cruise i Top Gun, 1986.

Rights Managed

Karriären har sedan dess rullat på och Tom Cruise har flera gånger toppat listor över såväl de bäst betalda skådespelarna som de mäktigaste. Han har medverkat i kritikerfavoriter som Stanley Kubricks Eyes Wide Shut (där han spelade mot dåvarande hustrun Nicole Kidman) och Paul Thomas Andersons Magnolia – men är numera framför allt känd för actionspäckade publikdragare som Mission: Impossible-serien.

Tom Cruise tillbaka med Top Gun

Han och Leonardo DiCaprio har omnämnts som de två stjärnor som kan göra vilken film som helst till en succé – oavsett hur dålig den är.

10 evenemang över hela landet att gå på i sommar!

Tom Cruise har aldrig vunnit en Oscar, senast han nominerades var för just Magnolia för över 20 år sedan, men det betyder inte nödvändigtvis att han är en svag skådespelare.

– Han har ju blandat roller där han lever på charmen han helt tveklöst har, roller med mer tyngd och roller där han får briljera med sina actionstjärnekunskaper. Och det är ju inget fel på hans skådespeleri, oavsett hur många priser han får eller nomineras till, säger Emma Gray Munthe.

Däremot har Cruise varit kontroversiell på grund av sina livsval utanför vita duken.

Tom Cruise i Cocktail.

Tom Cruise i Cocktail.

TOUCHSTONE PICTURES / Album

Han gick med i Scientologikyrkan redan 1985, inspirerad av sin första hustru Mimi Rogers. Genom åren har Tom Cruise hamnat i blåsväder flera gånger på grund av uttalanden han gjort som kopplats till sekten – men han har på något sätt alltid rest sig och kommit tillbaka med ännu en publiksuccé.

– Trots mängder av dålig press har han fortsatt få roller i stora filmer. Läckor om relationer, om dåligt beteende mot andra på inspelningar, om scientologin och vansinnet som försiggår inom sekten – det spelar ingen roll så länge pengarna rullar in. När de slutar göra det misstänker jag att de där historierna får större utrymme, säger Emma Gray Munthe.

Tom Cruise i rollen som Maverick i Top Gun.

Nu får den klassiska filmen Top Gun en uppföljare – åter med Tom Cruise i rollen som Maverick.

CAP/SFS

När Tom Cruise nu sluter cirkeln och åter drar på sig flygoverallen i Top Gun: Maverick handlar rubrikerna om helt andra saker än för bara några år sedan då hans starka engagemang i Scientologikyrkan ödelade äktenskapet med tredje hustrun Katie Holmes.

– I dag känns det som om det mesta som skrivs om honom handlar om att han gör sina egna stunts – vilket är märkligt med tanke på att skådespelare faller som käglor i olika skandaler. Men så länge pengarna rullar in … säger Emma Gray Munthe.
Uppföljaren till Top Gun har premiär i slutet av maj.

3 gånger Tom Cruise skapat rubriker

Hoppar i Oprahs soffa

Tom Cruise och Katie Holms.

Katie Holmes och Tom Cruise.

Michael Germana/Everett Collection

Den 23 maj 2005 var Cruise gäst i Oprah Winfreys pratshow för att prata om sin nya film Världarnas krig – intervjun urartade dock när han fick frågor om Katie Holmes. Cruise chockade alla när han började hoppa upp och ner i soffan ­samtidigt som han deklarerade sin kärlek till Holmes.

Vill förbjuda psykiatri

Brooke Shields.

Brooke Shields.

Jim Smeal/BEI/REX

Tom Cruise blev scientolog i mitten av 80-talet. Hans engagemang i sekten har skapat mängder med rubriker genom åren – inte minst då han uttalat sig om psykiatri och antidepressiva mediciner, något som Scientologikyrkan är emot. 2005 kritiserade han skådespelaren Brooke Shields efter att hon berättat att hon tog antidepressiva efter en förlossningsdepression.

Okända kärleksdramat mellan Monica Zetterlund och Lena Nyman – var kära i samma man

Får vansinnesutbrott på inspelning

Tom Cruise.

Tom Cruise.

Gillian Soames / SWNS

I slutet av 2020, mitt under coronapandemin, fick Tom Cruise ett vansinnesutbrott under inspelningarna av den sjunde Mission: Impossible-filmen. I en inspelning som läckt skäller han ut filmteamet för att han inte tycker att de hållit sig till coronarestriktionerna – han kallar dem bland annat för ”jävla idioter” och hotar dem med sparken.