1:60

Efter reklamen: Klassiska Filmcitat

(1:60)

Smaken är bekant som baken och debatten om vilka som är tidernas bästa filmer är lika evig som ivrig.

Diskussionen om världens sämsta filmer däremot är inte lika högljudd, men nog så intressant.

På sidan Rotten Tomatoes, en amerikansk ratingsida där såväl mer professionella kritiker som privatpersoner kan dela ut sina betyg på filmer, har journalisten Libby Coleman utifrån de här betygen satt ihop listan som visar vilka som är tidernas sämsta rullar.

Ta da - håll i er här kommer det.

Den sämsta filmen i världshistorien

Nummer ett av sämsta filmerna någonsin är Ballistic: Ecks vs. Sever (2002). Kritiker gav den noll procent och tittare gav den ett lite snällare betyg på 17 procent.
Libby Coleman menar att det finns fler filmer som tillhör "noll-procent klubben", några av dessa är Orgy of the dead (1965), Staying Alive (1983), Jaws the Revenge (1987), Return to the Blue Lagoon (1991), National Lampoon's Gold Diggers (2004), A Thousand Words (2012) och Cabin Fever (2016).

På andra sidor ser listorna på vilka filmer som anses vara de sämsta någonsin lite annorlunda ut.

Filmerna som är nämnda är bara några på listan av de värsta filmerna, det finns cirka 280 filmer till.

Vissa av filmerna har fått betyg av så få tittare att de knappt kan räknas med på någons slags ratinglista alls.

10 bästa filmerna från 80-talet – här är listan

Att Ballistic: Ecks Vs. Sever har fått så svaga omdömen och enligt Libby Coleman utsetts till tidernas kalkon beror enligt flera kritiker på att filmen är en enda röra av skjutande bazookas. Det finns ingen ordentligt röd tråd och det är svårt för tittaren att förstå karaktärerna och vad filmen egentligen handlar om.

Det finns andra titlar som har dykt upp i många listor angående sämsta filmerna men de har aldrig riktigt nått toppen (eller botten?). Två av dessa är Battlefield Earth (2000) och Troll 2 (1990).

Sämsta filmerna enligt svenska experter

Svenska filmexperter har dock en annan "favorit". När landets cineaster skulle utse de kalkonigaste titlarna på Cafe.se hamnade Nåt i kikaren på första plats. Filmen som kom 2004 är skapad av Linus Wahlgren och fick så mycket kritik vid premiären så att titeln byttes ut när filmen började säljas i affärer. Filmens originella namn var Mongolpiparen, som snabbt ändrades till "Mongolpipparen" av kritiker.

Ännu en rulle som kom på tal från de svenska experterna var Joker (2019). Tydligen är detta en av de absolut värsta filmerna som finns och kritikern tycker att manuset är slappt. Oscarskommitén måste tänkt annorlunda då filmen var nominerad i flera kategorier och huvudrollen (Jokern) Joaquin Phoenix vann Oscar för bästa manliga huvudroll. Men smaken är som sagt som baken.

Frågan om vilken eller vilka filmer som är de sämsta någonsin har inget definitivt svar men internet gillar att diskutera kring ämnet.

Källa: Mentalfloss.com

Dvd:erna du kanske har hemma – som kan ge ordentligt med pengar

Utvald läsning

Femina