1:48

Efter reklamen: 4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


(1:48)

Sara Danius på Nobelfesten

Ingen kunde göra Nobelfesten som Sara Danius. Hennes mest ikoniska klänning är också hennes sista, nämligen de voluminösa skapelsen med mantel och släp i orange och cerise, som hon bar 2018. Men även åren innan dess hade Sara Danius imponerat på den flärdfulla festen, och vågat flera dramatiska galaklänningar som gjorde henne till Nobelfestens bäst klädda gäst, år efter år.

Nobelfesten 2015.

Charles Hammarsten/TT

Nobelfesten 2016.

Charles Hammarsten/TT

Nobelfesten 2017.

Karin Törnblom/TT

Nobelfesten 2018.

JONATHAN NACKSTRAND

Lämnade Akademien efter skandalen

I svallvågorna efter metoo uppdagades den stora skandalen kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault och Svenska akademien. Det kom fram att Arnault inte bara utsatt kvinnor för övergrepp, men också läckt flera Nobelprisvinnare och använt Akademiens lokaler för egna syften. I april 2018 valde Sara Danius att lämna uppdraget som ständig sekreterare, och gjorde det klädd i en knytblus – något som startade en knytblus-trend i hela landet.

Tog bladet från munnen i Sommar i P1

Efter att ha lämnat Svenska akademien höll Sara Danius ett uppmärksammat sommarprat, när hon avslutade säsongens Sommar i P1 2018. Danius gav inte bara sin sida av kontroverserna inom den mångåriga institutionen – hon höll dessutom sitt sommarprat live.

Sara Danius gästade också Skavlan.

Karin Törnblom/TT

Anna Wahlgren slår tillbaka mot dottern Felicia Humes ord i ny bok

Danius imponerande karriär

Sara Danius må vara mest känd för sin tid som ständig sekreterare, nen hann med lång mycket mer än så under sin litterära karriär. Danius var professor i estetik vid Södertörns högskola, och arbetat i USA på universitetet UCLA. Hon har också behandlat författare som James Joyce, Tomas Tranströmer och Marcel Proust i en rad böcker.

Sara Danius 2013, när hon utsetts till ny akademiledamot.

Bertil Enevg Ericson / TT

Mer läsning

Femina