Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Sju böcker du borde ha läst för att kunna kalla dig allmänbildad

15 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAndrea Piacquadio/PEXELS
Att kunna kalla sig allmänbildad är något som många människor värderar högt – men hur blir man det egentligen?
För att kunna kalla sig allmänbildad ska man veta lite om mycket, och bland annat ha koll på en del klassiska böcker.
Här är sju böcker som man borde ha läst för att kunna kalla sig just allmänbildad!
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Det finns mycket man behöver ha koll på för att kunna säga att man är en allmänbildad person. Det räcker inte med skolkunskaper om krig och politik, om man inte också har ett hum om populärkultur i form av musik, film – och givetvis böcker.

Just när det kommer till vilka böcker ALLA borde ha läst så går så klart åsikterna isär. Måste man ha läst Harry Potter-böckerna eller På spaning efter den tid som flytt? Bokföretagen Penguin valde att låta sina läsare bestämma vilka böcker som alla borde ha läst någon gång under sitt liv – och de här bokklassikerna hamnade i topp!

1. Stolthet och fördom – Jane Austen

Jane Austens klassiker från 1813 har både filmatiserats och gjorts till tv-serie ett otal gånger – och av en anledning. Kärlekshistorien mellan Elizabeth Bennett och Mr. Darcy har inspirerat romantiker världen över, och kommer fortsätta att göra det.

Annons

2. Dödssynden – Harper Lee

Dödssynden, eller To kill a mockingbird som den heter på originalspråk, är en Pulitzervinnande klassiker från 1960, där författaren Harper Lee tar upp problem som rasism, ojämlikhet och segregation. Boken kretsar kring barnen Scout och Jem, och deras pappa, advokaten Atticus Finch, som kämpar för att få till en rättvis rättegång mot en svart man i den amerikanska södern på 1930-talet.

3. Den store Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Jay Gatsby är den enigmatiske miljonären som håller i dekadenta fester – utan att själv gå på dem. Ses som en klassisk gestaltning av hur tom den ”amerikanska drömmen” kan vara.

4. Hundra år av ensamhet – Gabriel Garcia Márquez

En enorm klassiker inom spansktalande litteratur, inom den omtvistade genren magisk realism. Boken, vars handling sträcker sig över flera generationer, anses ha hjälpt andra latinamerikanska författare att nå ut med sina verk i världen.

Annons

5. Med kallt blod – Truman Capote

Kriminalserier, mordpodcast och deckare är något som är ständigt aktuellt i dag, och något många väljer att konsumera i mängder. Truman Capotes reportagebok Med kallt blod har lagt grunden för mycket av den ”true crime”-våg som finns i dag. Boken lade grunden för en helt ny typ av journalistik när den kom 1965.

6. Du sköna nya värld – Aldous Huxley

Aldous Huxleys bok från 1932, som heter Brave new world på engelska, anses vara en av de bästa dystopiska romanerna som någonsin skrivits. Redan på 30-talet lyfte han frågor kring artificiell intelligens och hur tekniken kan ta över.

7. Jane Eyre – Charlotte Brontë

Jane Eyre presenterar en av litteraturhistoriens mest fascinerande kvinnor, och samtidigt en fängslande kärlekshistoria. Efter ett liv kantat av trauma får Jane Eyre anställning hos Mr Rochester, som hon blir kär i – men hon vet inte om hans mörka hemligheter. Jane Eyre är en feminstisk ikon, som i boken från 1847 står på sig och kämpar för vad hon tror på.

Annons