Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Stefan blev sjuk i ALS – trodde det var panikångest

19 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, SVT.
Stefan Nilsson har skrivit många kända filmer och tv-serier, och är mannen bakom ikoniska filmlåten Gabriellas sång.
Den 25 maj gick han bort i ALS, en sjukdom han hade drabbats av mindre än ett år tidigare – men då avfärdat symptomen som stress och panikångest.
– Jag trodde han hade satt mat i halsen, men det hade han inte, säger frun Lotta Hasselquist Nilsson i dokumentären Beskedet på SVT.
Annons
Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Det här är ALS – så utvecklar det sig

Med sin musik till ett otaligt antal svenska filmer och tv-serier har Stefan Nilsson skrivit in sig i den svenska populärhistorien. Alla som har sett Beck-filmer, Skärgårdsdoktorn eller Lotta på Bråkmakargatan har hört hans musik. Men allra mest känd är nog Gabriellas sång från Så som i himmelen, som Helen Sjöholm har gjort till en modern klassiker.

Den 25 maj gick Stefan Nilsson bort, efter en tids ALS-sjukdom. Dagen därpå släpptes Beskedet på SVT, en dokumentär av kända dokumentärfilmaren Tom Alandh, om Stefans sista tid, den obotliga sjukdomen, och hans relation till både frun Lotta och musiken in i det sista.

Lotta Hasselquist och Stefan Nilsson.
Lotta Hasselquist och Stefan Nilsson i dokumentären Beskedet.

Det skulle dröja till februari 2023 innan Stefan Nilsson fick en ALS-diagnos, men de första tecknen på sjukdomen kom redan sommaren innan. Han och Lotta var i Grekland för att sälja av ett semesterhus när han plötsligt drabbades av en kvävningsattack.

Annons

– Jag trodde han hade satt mat i halsen, men det hade han inte. Det var någon slags kramp han fick, och vi var helt förskräckta, säger Lotta Hasselquist Nilsson i SVT-dokumentären.

När attacken släppte och hon insåg att han inte hade mat i halsen så landade paret i att det handlade om stress. De hade haft ett år med ekonomiska svårigheter, och var i en stressande situation med husförsäljning i 46 grader.

– Jag tänkte att det var en panikattack, från ingenstans, säger Stefan Nilsson i dokumentären.

Men när allt hade lugnat sig lite i livet och Stefan Nilssons symptom började utvecklas till sluddrigt tal så börjades det hela utredas av läkare. Efter många om och men hamnade de på neuroavdelningen, där läkarna tog det på största allvar.

Stefan Nilsson insjuknade i ALS

Den 17 februari, efter många olika tester och undersökningar, fick de beskedet de hade fruktat – Stefan hade drabbats av den obotliga och dödliga neurologiska sjukdomen ALS.

Stefan Nilsson hyllades av Benny Andersson.
Bara veckor för Stefans bortgång samlades hans vänner och kollegor för en hyllningskonsert i hans ära.

– Det var precis det vi fruktade mest, och som vi hade följt i familjen på nära håll. Vi har haft det här i vår nära familjekrets redan för inte länge sedan, säger Lotta i Beskedet.

Annons

I dokumentären berättar paret om hur de, mitt i allt det hemska och oförståeliga, har fått en djupare kärlek för varandra.

– Det som händer med min och Stefans relation är ändå väldigt vackert, mitt i det här fruktansvärt hemska. Det är som att vi får nya årsringar och djupare rötter, och allt annat faller bort och betyder inget längre, säger Lotta Hasselquist Nilsson, och fortsätter:

– Vi kommer upp till en slags platå ovanför sorgen och tårarna, där det är ljust och vackert, och där kan vi möta varandra. Den här kärleken som Stefan och jag har, till livet och varandra, barnen och allihop, till oss själva, blir väldigt ren och klar.

Beskedet av Tom Alandh finns att se på SVT Play.

Annons