Tareq Taylors superknep: Perfekt pocherade ägg
Slå på ljud

Trädgårdstider har likt Melodifestivalen blivit en institution i SVT.

Programmet där programledaren Pernilla Månsson Colt, trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson och kocken Tareq Taylor lär oss att odla perenner, beskära äppelträd och laga nya och klassiska maträtter, har rullat i tio år – men aldrig har intresset för odling och trädgård varit så stort som förra våren.

Då lockade programmet 1,2 miljoner tittare varje vecka.

Nya säsongen av Trädgårdstider är efterlängtad

Att den nya säsongen är efterlängtad kan man få en hint av på programmets egen Facebook-sida som har över 45 000 följare och där en trogen tittare kommenterar:

”Äntligen! Som vi väntat och längtat. Det är verkligen välbehövligt att få njuta av er och härliga Trädgårdstider. I dessa tider är det verkligen behov av lite positiva inslag i vardagen.”

Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson är redo för Trädgårdstider i SVT.

Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson är redo för nya Trädgårdstider.

SVT/Max Tellving

För tredje våren återvänder de fyra entusiasterna till ”Torstens gård” utanför Lund där de bland annat ska försöka återställa en stor köksträdgård från förr, planerar för ett tunnelväxthus – och lovar ett fortsatt hjärtligt munhuggande.

Pernilla Månsson Colts kritik mot utseendefixeringen i tv

Pernilla Månsson Colt har tidigare medgett att dynamiken och kemin mellan profilerna i Trädgårdstider har bidragit till programmets popularitet och sagt att de ”är som syskon som känner varandra jäkla väl”:

– Det gnabbas mycket i rutan. En del älskar det och andra förstår inte vad vi håller på med. Från början var det en metod för att visa att det finns alltid olika sidor och sätt att göra saker på. Vad vi inte ville göra var ett pekpinneprogram: ”Så här ska man göra”. Då blev det smågrälande om vilken metod som var bäst, och sen har det där fortsatt, har Månsson Colt tidigare sagt i en intervju med Expressen.

Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson är redo för Trädgårdstider i SVT.

Kvartetten från Trädgårdstider i SVT anno 2016 .

SVT/Eva Robild

Redan i premiären som sänds den 16 mars bjuds tittarna ett smakprov på detta.

Kocken Tareq Taylor som i väntan på trädgårdssäsongen har arbetat med egna programmet Tareq Taylors matresa i SVT, lagar nässelsoppa och demonstrerar ett magiskt sätt att pochera ägg på som får kollegan Pernilla Månsson Colt att tappa hakan.

Tareq Taylor får Pernilla Månsson Colt att tappa hakan

Den som har provat att pochera ägg har förmodligen både en och hundra gånger svurit över hur vitan simmat åt ett ett helt annat håll i kastrullen.

Men det är för att vi har gjort fel, hävdar Tareq Taylor och tillägger framför kameran att det handlar om att ”använda sin knopp lite mer”.

Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt lagar pocherade ägg i Trädgårdstider.

Programledaren Pernilla Månsson Colt ser skeptisk ut när Tareq Taylor börjar preparera äggen.

SVT


Är det samma knep som du lärt mig tidigare om att sätta fart på vattnet i grytan rejält först?, frågar Pernilla Månsson Colt.

– Nej, ett nytt knep, säger Tareq Taylor och gör lite tvärtom mot vad det brukar stå i kokböcker och förklaras i matlagningsprogram.

I stället för att hälla ättika i det kokande vattnet häller han ättikan över (de knäckta) äggen och låter det stå och dra i tio minuter – innan han skjutsar alla äggen rakt ner i det kokheta vattnet på samma gång.

Några minuter senare fiskar han upp fem perfekt pocherade ägg.

Rena rama voilà.

Mest läst