Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

TV4-profilen Åse Åsenlunds nya karriär

25 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
På 90-talet blev Åse Åsenlund en stor profil på TV4, både som väderpresentatör och programledare.
Nu har hon valt ett liv bakom kameran – och samtidigt satsat på en ny karriär som författare.
– Jag har alltid velat skriva. För mig tog det bara väldigt lång tid att förverkliga den drömmen, säger hon till Hallandsposten.
Annons
The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna

Många minns Åse Åsenlund från TV4:s tidiga dagar på 1990-talet. När kanalen var relativt nygrundad började hon som lokalreporter och programledare för de lokala sändningarna i Halland, innan hon flyttade upp till Stockholm för att både vara väderpresentatör och vara programledare i program som Stora famnen tillsammans med Renée Nyberg och Kristin Kaspersen. Åse var också redaktör och researcher på Nyhetsmorgon i många år, innan hon 2010 lämnade TV4 för att frilansa inom branschen. Då var det istället jobb för Strix Television och Handelsbanken som hamnade på agendan.

Annons

Sedan förra året är Åse Åsenlund tillbaka på TV4, men återigen bakom kamerorna. Nu är hon researcher för Malou efter tio med Malou von Sivers, och har som 58-åring tagit tag i barndomsdrömmen att skriva och ge ut en bok.

– Jag har alltid velat skriva. För mig tog det bara väldigt lång tid att förverkliga den drömmen, säger Åse Åsenlund till Hallandsposten.

Skriver när hon inte jobbar med Malou von Sivers

Saligt uppdrag är hennes debutroman som släpptes i våras, och utspelar sig i kyrklig miljö utanför Halmstad.

– Min mans pappa var präst och jag kommer själv från en frikyrklig familj. Att placera min berättelse i den kyrkliga världen kändes ganska naturligt, säger Åse Åsenlund till Hallandsposten.

Redan när boken släpptes hade Åsenlund börjat jobba på en fristående uppföljare, något som underlättas av hennes flexibla jobb på Malou efter tio.

Åse Åsenlund 2016 på en premiär.

– Hos Malou jobbar jag dessutom säsongsvis vilket gör att jag får flera månader ledigt emellan när jag kan skriva.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons