Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Världsstjärnorna tjänar mer pengar än före pandemin

19 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Coronapandemin har gjort det svårt för många kulturarbetare, som genom restriktioner blivit av med jobben.
De största artisterna känner dock inte av det – och tjänar bättre än de gjorde före pandemin.
Annons
5 kändispar som varit tillsammans betydligt längre än du trorBrand logo
5 kändispar som varit tillsammans betydligt längre än du tror

I Sverige har många kulturarbetare drabbats hårt av nedstängningar och restriktioner, och även runt om i världen har artister tvingats ställa in eller skjuta upp sina turnéer och spelningar.

Men bland artisterna som tjänat absolut bäst i hela världen under 2021 så är trenden en annan – de är rikare än före pandemin, slår Rolling Stone fast i sin sammanställning. Under förra året drog de tio artister som tjänat bäst sammanlagt in en summa på 2,3 miljarder dollar, över 20 miljarder kronor. Det är dubbelt så mycket som före pandemin.

Det handlar dock inte bara om att de släppt ny musik som uppskattats i karantänerna. Flera av artisterna på listan har hittat andra sätt att tjäna pengar. Både Bruce Springsteen och Paul Simon från Simon & Garfunkel har sålt av rättigheterna till sina musikkataloger – något som dragit in miljarder. Bruce Springsteen toppar listan med en inkomst på 5,3 miljarder kronor, som då främst kommer från att han sålt av sina musikrättigheter. Tvåa är Jay-Z med 4,2 miljarder kronor – utan att ha sålt av några rättigheter.

De tjänade bäst 2021

Den enda kvinnan på listan är Taylor Swift, på plats tio. Hon är också den enda, tillsammans med Jay-Z och Kanye West, som inte har hamnat på listan på grund av att hon sålt musikrättigheter.

Här är hela listan:

  1. Bruce Springsteen
  2. Jay-Z
  3. Paul Simon
  4. Kanye West
  5. Ryan Tedder (One Republic)
  6. Red Hot Chili Peppers
  7. Lindsey Buckingham
  8. Mötley Crüe
  9. Blake Shelton
  10. Taylor Swift
Annons