Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

8 böcker av kvinnliga författare som alla borde läsa

26 feb, 2018 
AvSofia Börjesson
Vi har samlat några tips på riktigt bra böcker skrivna av kvinnor. Alltifrån Lena Andersson, Karin Boye och Virginia Woolf till Katarina Wennstam, Kerstin Thorvall och Margaret Atwood – håll tillgodo!
Annons

114 personer har mottagit Nobelpriset i litteratur, och av dem har endast 14 varit kvinnor. Men det betyder givetvis inte att kvinnor inte har skrivit fantastiska böcker.

Därför vill vi passa på att uppmärksamma några riktigt bra böcker i olika genrer av kvinnliga författare.

Brev till en nybliven förälder – Chimamanda Ngozi Adichie

Detta feministiska manifest på femton punkter är från början ett brev som författaren Chimamanda Ngozi Adichie skrev till sin vän som just fått barn. Hon hade nämligen bett författaren om feministiska råd kring hur hon ska tänka nu när hon ska uppfostra sin dotter.

Brev till en nybliven förälder av Shimamanda Ngozi Adichie
Brev till en nybliven förälder av Shimamanda Ngozi Adichie. Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

Tjänarinnans berättelse – Margaret Atwood

Ni som har hänförts och förskräckts av HBO-serien The Handmaid’s Tale borde passa på att köpa boken som serien bygger på. Denna dystopiska roman om patriarkat och förslavning av kvinnor har fängslat läsare sedan boken släpptes 1985.

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood
Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood. Foto: Norstedts

Kallocain – Karin Boye

Nio år före George Orwell gjorde dundersuccé med boken 1984 skrev Karin Boye sin dystopi, Kallocain, som handlar om hur staten försöker kontrollera människor genom övervakning, avlyssning och sanningsserum.

Kallocain av Karin Boye.
Kallocain av Karin Boye. Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall

Denna bok som skildrar kvinnlig sexualitet ledde till stor debatt när den kom ut 1976. Moralpanik utbröt och författaren Kerstin Thorvall fick utstå en hel del utskällningar. I dag räknas den som en av våra främsta svenska klassiker.

Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall.
Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall. Foto: Albert Bonniers förlag

Ett eget rum – Virginia Woolf

I denna essä från 1929 beskriver Virginia Woolf vikten av att kvinnan måste ha pengar och ett eget rum om hon ska kunna skriva romaner. Det hela tar avstamp i kvinnor och mäns olika förutsättningar och har blivit en banbrytande bok för kvinnorörelser världen över.

Annons
Ett eget rum av Virginia Woolf.
Ett eget rum av Virginia Woolf. Foto: Modernista

Maken – Gun-Britt Sundström

Maken är något så ovanligt som en bok om kärlek – helt utan romantiseringar. Vardagslivet för ett par, maktbalansen och de skiftande känslorna – allt som vi känner till från det vi kallar livet, men som vi så sällan får läsa om.

Maken av Gun-Britt Sundström.
Maken av Gun-Britt Sundström. Foto: Albert Bonners förlag
Annons

Flickan och skulden – Katarina Wennstam

Den här boken från 2002 har blivit högaktuell på nytt i och med den pågående debatten om våldtäktsdomar. I den senaste utgåvan har författaren dessutom lagt till två intervjuer med kvinnor, och vi får därmed en uppdaterad syn på hur det är för kvinnor att gå igenom en rättegång efter att ha våldtagits.

Flickan och skulden av Katarina Wennstam.
Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Foto: Albert Bonniers förlag

Egenmäktigt förfarande – Lena Andersson

Ännu en bok som har blivit högaktuell igen, särskilt efter metoo-rörelsens många vittnesmål om, inte minst, högst ansedda kulturmän. Här är en berättelse från 2013 om makt och besatthet, och om hur lätt vi bedrar oss själva i vår önskan att bli älskade.

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson.
Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Foto: Natur och Kultur
Annons