Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Abigail Lee föddes med ovanligt syndrom – är mindre än sina leksaker

27 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
När Abigail Lee var två år gammal vägde hon fortfarande bara drygt tre kilo, och var tvungen att ha kläder för nyfödda.
Flickan från Louisiana föddes med en ovanlig form av kortvuxenhet som gör att hon inte kommer bli längre än 60 centimeter.
– Leksaker för barn i hennes ålder är gigantiska bredvid henne, säger Abigails mamma Emily Lee.
Annons
Det här heter kändisarnas barn födda 2021Brand logo
Det här heter kändisarnas barn födda 2021

När Emily Lee, nu 26, var gravid för tre år sedan reagerade läkarna på att barnet i magen inte växte som det skulle. När dottern Abigail föddes i vecka 36, med hjälp av kejsarsnitt, vägde hon bara knappa 1,2 kilo.

Det dröjde bara några veckor innan Emily och Abigails pappa Bryan fick veta att dottern hade diagnosen Mikrocefal osteodysplastisk primordial dvärgväxt typ II, kort kallat MOPDII – en sjukdom så ovanlig att det bara finns 150 personer i världen som har den.

– Hon gjorde allt helt normalt, hon andades och åt bra, men hon var minimal. När hon diagnostiserades hade vi aldrig hört talas om den här typen av kortvuxenhet, så vi hade absolut ingen aning om vad det var. I flera månader kämpade jag med att hitta någon som gått igenom samma sak och som kunde hjälpa, säger Emily till Daily Mail 2021.

Annons

Är mindre än sina leksaker

På grund av syndromet förväntas Abigail inte bli längre än 60 centimeter, och allt som är anpassat efter hennes ålder är alldeles för stort.

– Hon passar bara i kläder för nyfödda. Så jag vet inte vad vi ska göra när hon blir gammal nog att säga till mig att hon inte vill ha sparkdräkt längre. Min bästa vän har en tvååring och att se dem bredvid varandra är chockerande, säger Emily.

Abigails diagnos innebär också att hon föddes med höfterna ur led och dålig syn – men att hitta glasögon till ett så litet barn är inte lätt. Personer med MOPDII har också kortare beräknad livslängd.

– Leksaker för barn i hennes ålder är gigantiska bredvid henne. Hon har ett bord och stolar för sina Barbie-dockor som hon kan sitta vid själv. Hon äter som ett normalt barn, men det finns många saker som en tvååring borde göra som hon inte kan och det är hennes storlek som håller henne tillbaka.

Annons