0:55

Efter reklamen: 5 svenska kvinnliga OS-hopp i Tokyo-OS 2021

(0:55)

Slå på ljud

Ebba Årsjö blev en av Sveriges stora stoltheter när hon lyckades med bragden att ta hem två guldmedaljer och ett brons i årets upplaga av Paralympics – detta trots skadeproblem under säsongen.

Den 21-åriga alpina skidåkaren föddes med Klippel-Trenaunays syndrom, och en effekt av detta är att hennes högra ben har en muskelnedsättning och inte ser ut som hennes vänstra. Under hela sitt liv har sportstjärnan försökt dölja sin funktionsvariation, och inte velat att någon ska fota hennes ben.

Nu har Ebba Årsjö gjort en helvändning, och visar i stället stolt upp hela sin kropp på Instagram – med ett fint budskap till sina följare. Skidåkaren har publicerat ett bildspel där hon står på en balkong i bara bikini, och hennes muskelsvaga högerben syns lika tydligt som hennes vänstra ben.

”Jaa, hörni, det här är jag. Glöm inte att tycka om er själva”, skriver hon till bilden.

Ebbas inlägg har gillats över 50 000 gånger och fått över 1700 kommentarer, där hon hyllas av kändisar och sportstjärnor, som Magdalena Forsberg, Sara Hector och Mia Parnevik.

Vill hjälpa andra

I en intervju med SVT förklarar Ebba Årsjö att hon vill vara en förebild för att vara sig själv.

– Anledningen är att jag är så himla redo. Det är så många som undrar, frågar och inte fattar. Jag hoppas också att det kan hjälpa andra att våga vara sig själva, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag hoppas att det här kan vara till extra hjälp för andra. Jag känner att jag verkligen kan påverka människor och när man får höra att man varit en hjälp, då blir man riktigt glad i hela kroppen. Alla individuella idrottare är mycket ”ego”, tänker bara på sig själva och att vinna. Här får jag med något annat på köpet, gör något större.

6-åringen biten av hund när han räddade sin syster: ”Stolt”

Genom åren har Ebba blivit ifrågasatt inom parasporten, och hon har fått höra att hon ljuger och att hon verkar ha friska ben. Bilden är också ett sätt att tysta kritikerna.

– Jag är inte jag utan det här benet. De senaste åren har det blivit som en identitet. Jag tjänar pengar på grund av benet, jag har fått en massa nya vänner, jag har en massa mål och jag är glad över benet.