Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Anna Holmlunds liv efter olyckan – det gör hon i dag

22 mar, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT,
Anna Holmlund.
Skicross-stjärnan Anna Holmlunds liv förändrades för alltid efter en svår olycka, som lämnade henne med en allvarlig hjärnskada.
I dag behöver hon hjälp av personliga assistenter i vardagen – men har hittat en plats där hon känner sig helt fri.
– Det enda jag behöver hjälp med är att sätta på glasögonen i början, sen fixar jag allting själv, säger Anna Holmlund i Go'kväll.
Annons
5 saker om Anna Holmlund som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Anna Holmlund som du kanske inte visste

Det var 2016 som skicross-stjärnan Anna Holmlunds liv förändrades för alltid. Den svenska VM- och OS-medaljören gjorde ett träningsåk i italienska San Candido när hennes skida skar sig och hon åkte med huvudet före in i en isvägg i 70 kilometer i timmen.

I tre månader låg Anna Holmlund i koma innan hon till slut vakande upp, och läkarna kunde konstatera att hon aldrig skulle bli densamma igen. Olyckan gav henne en allvarlig hjärnskada, som kommer påverka henne livet ut.

I en intervju i Go'kväll berättar Anna Holmlund om hur hennes liv ser ut i dag.

– Det jobbats är nog att veta att jag alltid kommer ha min hjärnskada. Vad som än händer så finns den där på något sätt. Så det är jobbigt, att veta att den alltid finns där, säger hon.

Annons

Anna Holmlund har simmat Vansbrosimmet

Hjärnskadan har inte påverkat Annas träningsglädje – hon får fortfarande energi, lugn och glädje av att träna hår och mycket. Trots att hon bara kan använda sin vänstra arm och sitt vänstra ben ordentligt så har hon simmat Vansbrosimmet på tre kilometer helt utan hjälp, och planerar att göra det igen.

Anna Holmlund simma
Anna Holmlund älskar att simma.Foto: Olle Sporrong/Expressen/TT

– När jag simmar är det som att den gamla Anna kommer fram. När jag simmar behöver jag ingen hjälp. Det är bara jag och vattnet. Det enda jag behöver hjälp med är att sätta på glasögonen i början, sen fixar jag allting själv, säger Anna i SVT-programmet.

Anna Holmlund håller också föreläsningar där hon berättar om sin turbulenta resa, och uppmuntrar till träning. Hon tänker på sitt jag före olyckan som ”gamla Anna”, och sig själv efter olyckan som ”nya Anna”.

– Just nu så jämför jag mig jättemycket med gamla Anna, i allting. Men samtidigt lär jag mig otroligt mycket av henne. jag tror att det finns olika sätt att se på det. Den gamla Anna lär jag mig mycket av, hon var bra på ett sätt- Och nya Anna är också bra, men på ett annat sätt.

Så hanterar du trauma efter en olyckaBrand logo
Så hanterar du trauma efter en olycka
Annons