10 modeller som visar att annorlunda är vackert
1:08

Efter reklamen: 10 modeller som visar att annorlunda är vackert

(1:08)

Slå på ljud

Systrarna Asel och Kamila Sarkitova har en åldersskillnad på 12 år, men det är inte det som gör de två syskonen från Kazakstan unika – utan det faktum att de båda har albinism.

Albinism är en ovanlig diagnos som gör att du föds utan pigment i hud och hår, och därför har helt vit hud och ofta vitt eller ljusblondt hår. Många får också ovanliga färger på ögonen. De genetiska avvikelsen är olika vanlig i olika delar av världen – på vissa platser föds en på tre tusen med albinism, medan det exempelvis i USA är en på 20 000 personer som är albino.

Att två syskon båda har diagnosen är dock väldigt ovanligt – och det är därför Asel och Kamila nu får många att höja på ögonbrynen runt om i världen. När deras mamma Aiman blev gravid för första gången och fick dottern Asel så blev hon chockad över att bebisen var albino, och läkarna i Kazakhstan förstod först ingenting.

– Läkarna var chockerade, och trodde att hon var rysk. Sen började jag läsa på om det här, och lärde mig att mina barn är albinos, säger hon till Daily Mail.

Måste skydda sig mot solens ljus

De två systrarna har nu över 63 000 följare på Instagram, och de har också begynnande modellkarriärer. Men det är inte bara en dans på rosor – att ha albinism innebär att man är extra känslig för solen.

– Om jag ska gå ut på eftermiddagen måste jag ta på solskydd, ta på kläder för att skydda huden, en hatt eller till och med ett paraply. Kvällen, när det nästan inte är någon sol, är mycket lättare för mig, berättar Asel för tidningen.

Hon övergavs av föräldrarna för att hon är albino – gör nu succé som modell

Som albino är det lätt att sticka ut i mängden, då man inte ser ut som de flesta andra. Att systrarna har varandra i det ovanliga genetiska tillståndet gör att det kommit varandra nära. Nu hoppas Asel och Aiman att systrarnas modellkarriär ska sprida kunskap om albinism i hemlandet.

– Många människor vet inte vad albinos är, säger Asel.