Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hon övergavs av föräldrarna för att hon är albino – gör nu succé som modell

15 jun, 2021 
16-åriga Xueli Abbing från Kina blev övergiven av sina föräldrar som bebis – för att hon är albino.
Efter att tillbringat tid på barnhem adopterades hon av en familj i Nederländerna, och nu gör tonåringen succé med en modellkarriär med sitt unika utseende.
– När man är modell är det en välsignelse och inte en förbannelse att se annorlunda ut, säger hon.
Annons
TV: 90-talets supermodeller – det här gör de i dagBrand logo
TV: 90-talets supermodeller – det här gör de i dag

Xueli Abbing var nyfödd när hennes föräldrar valde att lämna bort henne. De övergav henne utanför ett barnhem, utan att ens lämna en lapp med förklaring eller avsked. Men för personalen på barnhemmet var det tydligt att Xueli övergavs för att hon är albino – vid det tillfället fick man bara skaffa ett barn i Kina, och att ha ett barn med albinism var inte populärt.

– Man hade extrem otur om man fick ett barn med albinism. Vissa barn, som jag, blev övergivna, medan andra låstes in eller inte fick gå till skolan om inte håret färgades svart, berättar Xueli för BBC.

Annons

Så blev hon modell

Vid tre års ålder kunde Xueli adopteras bort till en familj i Nederländerna, och vid 11 års ålder började hon göra modelljobb. Hennes mamma hade kontakter med en designer från Hong Kong, som ville lyfta människors olikheter. Efter det har Xuelis karriär rullat på. Nu är hon 16 år, och är ansluten till en modellagentur.

– Zebedee talent modelling agency hörde av sig och frågade om jag vill ansluta till deras uppdrag att få folk med nedsättningar att bli representerade i modeindustrin, säger hon.

Sedan dess har Xueli till och med varit modell i Vogue Italia, i ett nummer med Lana Del Rey som omslagsmodell.

Annons

– När man är modell är det en välsignelse och inte en förbannelse att se annorlunda ut, och det ger mig en unik plattform för att öka kännedomen om albinism, säger hon.

Xuelis utmaning som modell

Att vara modell och albino har dock sina problem – eftersom hon är så ljuskänslig kan lamporna ibland bli för intensiva.

– Ibland om det är för ljust på en fotografering säger jag ”Får jag sluta ögonen eller kan du göra ljuset mjukare?”, eller så säger jag ”Okej, du kan ta tre bilder med mina ögon öppna och blixt men inte mer”.

Nu hoppas Xueli att hon ska kunna göra ungdomar med albinism mer synliga i samhället.

Annons

– Jag vill använda modellandet för att prata om albinism och säga att det är en genetisk nedsättning och inte en förbannelse.

Se också: Elsa Hosk - stilresan genom årenBrand logo
Se också: Elsa Hosk - stilresan genom åren
Annons