Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bo Enquist förväxlades på BB – bodde hos fel föräldrar

05 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografDAVID DAHLBERG / DN / TT
´
När Bo Enquist födds 1942 fanns det inga rutiner kring att nyfödda barn skulle få id-band.
Det gjorde att han hamnade hos fel familj, och inte förrän vid sju års ålder flyttade han till sina biologiska föräldrar.
– Det här har säkert påverkat mig. Jag vet ju inte vilken förträfflig människa jag hade blivit om jag inte hade behövt uppleva det, säger han till Mitt i.
Annons
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"Brand logo
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"

Den fjärde december 1942 föddes Bo till föräldrarna Vilma och Wiktor Enquist, medan en annan pojke föddes samma dag med Dagny och Allan Svensson som föräldrar. Men på grund av bristande rutiner där barnen inte märktes med id-band fick de inte följa med hem med sina biologiska föräldrar från Bureå sjukstuga. I stället hamnade Bo hos familjen Svensson, och Svenssons pojke hos familjen Enkvist.

Sina första år i livet lever Bo lycklig hos pappa Allan och mamma Dagny, utan att de anar att han inte är deras biologiska son. Då visste ingen av dem att de i familjen Enquist börjat misstänka att de fått med sig fel barn hem från sjukhuset. Sonen hade bruna ögon när alla i familjen var blåögda, och de började rådfråga en läkare. Eftersom det då hade gått närmare tre år sedan födseln rådde läkaren föräldrarna att släppa det hela, men paret Enquist vägrade låta sig hindras i jakten på sanningen.

Annons

Det hela blev en lång rättsprocess, som blev uppmärksammad i svensk media. Den 29 maj 1946 publiceras en bild på lilla Bo, som sitter i knät på mannen han tror är sin pappa, Allan Svensson.

– Jag minns oerhört mycket från att jag var två år. Barn kommer ihåg om de upplever väldigt speciella händelser, säger Bo Enquist till Mitt i, 80 år efter att ha förväxlats på bb.

Bo Enquist förväxlades på Bureå sjukstuga för 80 år sedan.

Hämtades av polis

Rättsprocessen drar ut på tiden, både via tingsrätten, hovrätten och till slut Högsta Domstolen. Under uppväxten förstår Bo inte riktigt vad det är som händer, men lär sig att vara rädd för bilar som åker förbi hemmet. Men först vid sju års ålder händer det som familjen har fruktat. En sen kväll kommer polisen och hämtar Bo, som skriker efter sina föräldrar, och vill att de ska rädda honom.

Annons

– Jag höll om en stolpe i farstubron och förlorade min ena stövel. Han bar ut mig i strumplästen.

Hos sina biologiska men okända föräldrar planerade Bo först hur han skulle rymma tillbaka till sina föräldrar, men med tiden lärde han sig att tycka om sin nya familj. Här hade han fyra syskon och kände sig mindre ensam.

– Det här har säkert påverkat mig. Jag vet ju inte vilken förträfflig människa jag hade blivit om jag inte hade behövt uppleva det. Jag har varit en orolig själ, säger han till Mitt i.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Inspirerade P.O. Enquist

Att Bo förväxlades på bb gjorde att svensk sjukvård uppdaterade sina rutiner, och är anledningen till att alla barn som föds i Sverige nu får id-band på armen när de är på sjukhuset. Hans historia har tidigare berättats i dokumentären Kapten Nemos barn, och hans mammas kusin, författaren P.O. Enquist, har använt fallet som inspiration till sin roman Kapren Nemos bibliotek 1991.

P.O. Enquist var kusin med Bos mamma.
Annons