Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför ska vi aldrig glömma John Hron

17 aug, 2020 
AvMalin Roos
FotografTT/gt/Polisen
För 29 år sedan plågades en 14-årig pojke till döds av nazister vid en sjö i Kode utanför Göteborg.
Låt oss aldrig glömma John Hron.
Annons
Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnorBrand logo
Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnor

Den 16 augusti 1995 är en varm och vacker sommarkväll och tonårspojken John Hron befinner sig vid Ingetorpssjön i Kode för att tälta med en jämnårig kompis. Samtidigt på andra sidan sjön har ett gäng som senare ska beskrivas som "skinnskallar" samlats för att festa.

Det blir en konfrontation och under natten och de tidiga morgontimmarna mot den 17 augusti misshandlas och utsätts John Hron för trakasserier och en utdragen serie av våldshandlingar som slutar med att han kastas i sjön.
Timmar senare, i samma sjö där han som liten lärde sig att simma, hittas John Hron död efter den brutala misshandeln.

Rättegång bakom stänga dörrar

En 18-årig man greps samma dag och beskrevs som huvudman och drivande vid misshandeln.

– Jag tror han hette John, sa 18-åringen, i vars hem polisen fann nazistisk propaganda och som i de inledande förhören förnekade allt.

22 september 1995 inleddes rättegången i Göteborgs tingsrätt. Trots uppmaningar från John Hrons föräldrar och ett upprop bland socialarbetare, hölls större delen av förhandlingen bakom stängda dörrar.

John Hron
Den 17 augusti 1995 misshandlades 14 årige John Hron till döds av nazister i Kode.

När domen avkunnades två veckor senare dömdes den 18-årige huvudmannen för mord och olaga tvång till åtta år i fängelse. En 15-årig kille dömdes till fem år för mord och ytterligare två unga män som lämnat platsen innan mordet, dömdes för grov misshandel till tio månaders fängelse respektive fyra månaders fängelse för att inte ha sa slagit larm.

Annons

"Utstuderat grymt våld" mot John Hron

Åklagaren ville se skärpta straff med motiveringen att det fanns rasistiska eller liknande hatmotiv, men domstolen fann inga belägg för sådana motiv. Däremot skrev hovrätten att attackerna mot John var "utstuderat grymma och förnedrande" och att 18-åringen visat "sådan hänsynslöshet att brottsligheten måste ha ett utomordentligt högt straffvärde".

För John Hrons föräldrar blev straffet evigt.

– Naturligtvis hade det varit lättare att leva om man kunde glömma. Men har du blivit farsa en gång, då är du alltid farsa. Du kan inte slippa undan. Att John mördades har påverkat hela mitt liv. De har berövat hela mitt liv. Det är inte bara John, det är barnbarn och hela den biten som tagits ifrån oss, berättade Johns pappa Antonin Hron i en intervju med GT i samband med 20 åriga dödsdagen.

Vi glömmer aldrig John Hron.

Annons