Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Veronica Lin – därför är mordet fortfarande brännande aktuellt

21 nov, 2021 
AvMalin Roos
FotografSVT + privat
SVT-dokumentären "Veronica och den kinesiske miljonären" tar upp mordet på Chalmersstudenten och småbarnsmamman Veronica Lin som hittades död i Göteborg 2003.
18 år senare väntar mordgåtan fortfarande på sina svar - och på att den kinesiske affärsman som först dömdes för att ligga bakom mordet, ska infinna sig i rätten.
Annons
Inte en kvinna tillBrand logo
Inte en kvinna till

Det är på kvällen den 18 mars runt 21 som nödropet kommer till SOS.

En 30-åriga kvinnlig student vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg har inte kommit hem från skolan på eftermiddagen, vilket var anmärkningsvärt, ansåg de larmande föräldrarna, eftersom de hade hennes då treårige pojke hos sig.

Dagen efter hittas 30-åriga Veronica Lin död i lägenheten under hennes föräldrars i förorten Högsbo, vilket blir starten på en evig familjetragedi och en rättsprocess kantad av märkligheter.

I centrum står en man som påstås vara ättling till kejsaren av Kina och en ung kvinna som hade stora drömmar när hon sökte lyckan på andra sidan jordklotet.

Veronica Lin mördades i Göteborg 2003.
SVT-dokumentären tar upp fallet Veronica Lin i sex delar.

Flyttade till Kina

Veronica Lindgren som hon hette som ogift, blev tidigt intresserad av den östasiatiska kulturen. Hon jobbade på flera kinesiska krogar i Göteborg och läste mandarin på Chalmers när hon bestämde sig för att studierna till en högre nivå. Hon blev antagen till ett universitet i hamnstaden Dalian och flyttade till Kina.

Annons

– Jag hade hellre sett att hon hade åkt till Danmark och kände en viss oro men givetvis också glädje för att hon gör sin resa, berättar systern Christina i SVT-dokumentären "Veronica och den kinesiske miljonären", där också pappa Stig och sonen Marcus medverkar. Liksom de poliser och åklagare som jobbade med försvinnandet som snart skulle förvandlas till ett mycket spektakulär mordfall.

Gifter sig med affärsmannen You Lin

Inför julen 1997 skriver Veronica i brev från Dalian att hon träffat och förälskat sig i en "underbar" och "charmig" man med stort inflytande i staden. You Lin ska det visa sig är byggherre med hög position inom Wanda-koncernen, världens största kommersiella fastighetsbolag.

De två inleder en relation, gifter sig och där får sonen Marcus tillsammans. Men äktenskapet är inte lycklig. Medan You Lin har sin tillvaro i Kina kämpar Veronica för att få i hop livet som student och ensamstående mamma i Göteborg. I december 2002 begär hon äktenskapsskillnad och ensam vårdnad om pojken.

Annons

"En familj som ser lycklig ut, men jag önskar att jag hade haft lite mer minnen om de här stunderna. Vad som händer när inte kameran är på vet man inte riktigt", säger sonen Marcus som i dag är 22 år och som i SVT-dokumentären skriver brev till sin far för att få svar på de frågor som följt honom i hela livet.

Vad hände egentligen när hans mamma dog och vem höll i kniven?

Bröllopet mellan Veronica Lin och You Lin.
I december 1998 gifter sig Veronica och You Lin på rådhuset i Göteborg.

Gunilla von Platen skrev om mordet på vännen

När Veronica dagen efter försvinnandet fortfarande inte har kommit till rätta intensifieras polisens insatser. Veronicas mamma berättar i förhör om ett konstigt ljud som lät som ett skrik från trappuppgången, men som hon avfärdade som stojande barn.

På kvällen den 19 mars lyckas polisen pejla Veronicas mobiltelefon till gårdarna i Högsbo, och när man ringer, hörs en signal inifrån lägenheten under föräldrarnas. I hallen hittas Veronica i en pöl av blod. Det märkliga ljud som Veronicas mor hört i trappuppgången, var hennes dotters dödsskrik.

Annons

"Lägenheten i Högsbo var förgården till helvetet. Poliserna med sin blåvita tejp i trapphuset, en präst som försökte samtala lugnt med Veronicas föräldrar och systrar och Marcus som sprang runt med pyjamasbyxor på huvudet och frågade efter sin mamma", skriver Gunilla von Platen i sin självbiografi Draken i rummet. Entreprenören och företagsledaren som i vinter frontar den svenska upplagan av The Apprentice på TV4, var barndomskamrat med Veronica och kan än i dag inte komma över förlusten av sin bästa vän.

Entreprenören Gunilla von Platen var nära vän till Veronica Lin.
Gunilla von Platen var nära vän till Veronica Lin och vittnade vid rättegången.

"Vi kan inte få dig tillbaka min älskade vän, men vi kan göra allt vi kan för att inte fler kvinnor ska möta samma öde som du", skrev hon på Instagram i samband med första avsnittet av dokumentären.
Till Femina säger Gunilla von Platen vidare:

Annons

– Jag har inte kommit någonstans i sorgeprocessen. Veronica var som min syster, det var vi mot världen och det skulle vara vi mot världen i hela livet. Jag kommer aldrig komma över förlusten men kanske kan dokumentären föra med sig att det händer något i den juridiska processen. Det är min förhoppning.

Grannen hittades nedgrävd under balkongen

Samma dag som Veronica Lin hittas död grips och anhålls ex-mannen You Lin, som utan familjens vetskap befinner sig i Göteborg, misstänkta för inblandning i mordet - men han släpps den 25 april vid en omhäktningsförhandling.

Fem dagar senare påträffas ytterligare en kropp. Bakom Veronicas föräldrars hus och under den lägenheten där Veronica hittats död, ligger grannen Qingzhong Tang nedgrävd. Medierna braskade om kriminalhistoria, aldrig tidigare hade det begåtts två separata mord i lägenheterna bredvid varandra med ett par dagars mellanrum. Polisen går ut med uppgiften att man har teknisk bevisning mot en ännu okänd mördare som går att härleda till Veronicas ex-man.

Annons

Men då har You Lin redan lämnat landet.

Greps i England - efter nytt mystiskt dödsfall i Thailand

I november 2014 grips You Lin som varit internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro vid en ID-kontroll på en flygplats i Storbritannien. Han förs till Sverige för åtal och professorn Leif GW Persson uttalade sig i Expressen om varför den kinesiske miljonären vägrat komma till Sverige för att rentvå sig tidigare: “Han vet ju att han kommer att hamna i finkan oavsett vad han hävdar".

Samtidigt rapporterar Aftonbladet om kopplingar till ett tredje dödsfall. You Lins sekreterare som han gift sig med efter Veronica, hittades i februari 2013 död på den thailändska ön Koh Samui. You Lin hävdade drunkning men en rättsmedicinsk undersökning visade att nya hustrun med största sannolikhet bragts om livet. En förundersökning inleddes i Thailand, men då hade You Lin redan lämnat landet.

Veronica Lin med sonen Marcus.
Veronica Lin med sonen Marcus.

Dömdes till livstid och utvisning

Huvudförhandlingarna pågick under hela våren 2016 och Veronicas föräldrar var på plats i rätten i 40 dagar och tvingades höra detaljerna igen om hur mördaren hade angripit deras dotter med ett flertal hugg, hur hon kämpar för sitt liv och försökt att fly. När domen faller i maj faller också 13 års vånda och ovisshet från familjens axlar. You Lin fälls för anstiftan till mord till det hårdaste straffet: livstids fängelse och utvisning med förbud att någonsin återvända.

Annons

Men lyckan ska bli kortvarig. Den kinesiske industrimannen åberopar jäv och hela rättegången tas om - och får ett helt annat slut. You Lin frias och kan återigen lämna Sverige.

Marcus Lindgren, son till Veronica Lin och You Lin ur dokumentären "Veronica och den kinesiske miljonären"
Marcus Lindgren skriver brev till sin pappa.

Det är fem år sedan nu. Sedan dess har svenska myndigheter arbetat för att få till stånd en hovrättsförhandling, men kinesiska myndigheter har inte delgivit You Lin kallelsen.

I april 2022 väntas en ny runda i hovrätten men frågan är om rättvisa ska skipas och om mordgåtan Veronica och den kinesiske miljonären någonsin får ett slut.

"You Lin, jag är din son. Jag skulle personligen vilja skapa en bild av dig och har frågor som jag skulle vilja ställa. Jag skulle vilja sitta ned öga för öga för att få en chans en gång för alla att förstå vem du är", skriver sonen Marcus som växte upp i tron att hans mamma hade gått bort i en svår olycka.

Dokumentären Veronica och den kinesiske miljonären sänds i 6 avsnitt i SVT 1 med början 14 november.

Annons