Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

80-åriga Donna började surfa: ”Inte försent”

24 jan, 2024 
AvFelicia Güven
FotografInstagram
Donna Holmes lär sig surfing
Donna Holmes har bevisat för hela världen att det är aldrig för sent att ta sig an en ny hobby.
I samband med sin 80-årsdag föll hon för en aktivitet många aldrig skulle vågat sig på.
– Det här kommer jag klara bra, säger Donna.
Annons
Sveriges finaste sandstränderBrand logo
Sveriges finaste sandstränder

Det är en perfekt dag där solen skiner och vinden står stilla. Då passar Donna Holmes, 80, att lära sig surfa för första gången. Hennes minnesvärda upplevelse fångas på film av barnbarnet Brisa Hennessy, en professionell surfare som tog med Donna ut för att surfa.

– Vi hade inget annat för oss den dagen och då tänkte jag ”Farmor vi ska åka och surfa”, berättar Brisa i en intervju med Good Morning America och fortsätter:

– Jag låtsades att det var spontant men den riktiga anledningen var att jag ville att hon skulle komma till Fiji för att surfa med mig.

Annons
Donna Holmes surfar för första gången
Här surfar Donna Holmes i full fart med barnbarnet Brisa Hennessy.

Donna Holmes på brädan

Donna Holmes och barnbarnet Brisa Hennessy börjar att öva på marken – på Instagram kan man se Donna stå på yogamattan och träna in surfteknikerna. När hon är redo är det dags att ta sig ut i det tropiska vattnet. Med båt tar de sig fram till det stora ögonblicket och Brisa frågar hennes farmor vad hennes främsta tanke var:

– Jag kommer dö, skämtar Donna innan hon fortsätter:

– Nej, jag kommer att klara det bra!

Väl på plats tog sig Donna upp på brädan med Brisa precis bakom sig och börjar paddla. I videon, från Brisas Instagram, kan man se hur hon erövrar vågorna medan barnbarnet hejar på. Innan hon ställer sig upp på brädan säger Donna att det här är väldigt kul.

Annons

– Jag har också sagt till vågorna att vara snälla!

Donna Holmes tillsammans med barnbarnet Brisa Hennessy
En glad Donna Holmes efter hon surfat för första gången.

På Brisas Instagram-video hör man henne säga att hon är i chock, väldigt exalterad och hur stolt hon är över sin farmor.

– Jag har redan börjat planera vår nästa surfresa tillsammans, berättar Brisa i intervjun med Good Morning America.

– Det är aldrig försent att fånga en våg. Jag är så glad att få visa den plats där jag känner mig hemma för min farmor, fortsätter hon.

Vågar surfa efter 80

Donna Holmes har väckt stor uppmärksamhet under sin första tid som surfare. Det är långt från alla som vågar prova sig på aktiviteten, inte minst efter att man passerat 80. En annan surfare påpekar i videon att han känner stor respekt för det hon vågade göra. I videon hör man han säga att det var en bra våg Donna fångade. Därpå frågade hon vilka tips han skulle ge andra personer i hennes ålder, och han svarade så här:

Annons

– Det är inte försent än, du fångar bara en våg och har kul!

Brisa Hennessy hoppas nu att alla som har sett hennes video lär något från farmor Donna Holmes berättelse.

– Livet är för kort och därför ska du passa på att göra det som du alltid velat göra! Allt är möjligt med ett öppet sinne, hjärta och nyfiken själ, avslutar Brisa Hennessy.

Annons