Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tina förlorade sin näsa – nu visar hon stolt upp sig utan protes

05 dec, 2023 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Tina Earls förlorade näsan till cancer.
Efter flera år av problem med näsan insåg Tina Earls att hon hade drabbats av cancer, och tvingades operera bort näsan.
I dag har hon ett triangelformat hål i stället för näsa, och har valt bort den smärtsamma protesen – i stället är hon stolt över sitt unika utseende.
– Inget är vackrare än att vara vid liv, säger Tina Earls.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Det var 2012 som amerikanska fembarnsmamman Tina Earls började få problem med sin näsa. Hon fick oförklarliga sår och emellanåt domnade ansiktet bort. Under lång tid stod hon ut med problemen, men efter att en knöl dykt upp och det aldrig slutade klia sökte Tina till slut läkarvård – och fick veta att hon hade drabbats av cancer i näsan.

– Jag var så förkrossad och chockad att jag tappade telefonen, säger Tina Earls till Newsweek.

Hon erbjöds strålningsbehandling, men fick veta att det på grund av cancerns placering i ansiktet kunde göra henne blind och tvinga henne att äta genom sugrör resten av livet. Alternativet var att operera bort hela näsan.

– Läkaren sa att han inte ville göra mig permanent missbildad genom att skära bort näsan, men jag sa ”Vad är det för poäng med att vara snygg om man är död?”.

Annons

Operationen genomfördes, och Tina Earls näsa togs bort. Kvar lämnades hon med ett triangulärt hål, och Tina fick en protes att ha som substitut för näsan. Efter två år av smärta och skav tog hon dock ett beslut att sluta använda protesen, och i stället bara ha näshålet öppet, eller täckt med ett plåster för att inte få in skräp.

Tina: ”Jag kämpade hårt”

När Tina Earls delar med sig av sitt liv på sociala medier får hon många frågor som hon svarar på. Hon konstaterar att hennes smak- och doftsinne är intakt, men att hon måste vara extra försiktig när hon lagar mat med peppar nu för tiden.

I dag är hon självsäker i sitt beslut, och ler bara vänligt när främlingar stirrar på hennes ovanliga utseende.

– Folk undrar hur jag kan vara så självsäker. För att jag kämpade hårt och lever. Inget är vackrare än att vara vid liv, säger fembarnsmamman till Newsweek.

Annons