Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Trodde hennes pappa var död – 36 år senare kom sanningen fram

25 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, Facebook.
Under hela sitt liv hade Tiffany Gardner trott att hennes biologiska pappa dött när hon var barn.
Men allt hade varit en lögn – och först när Tiffany var 36 år gammal berättade hennes mamma sanningen.
– Jag var i total chock, säger Tiffany Gardner till The Mirror.
Annons
Här är kändisarna som skaffat barn på egen handBrand logo
Här är kändisarna som skaffat barn på egen hand

När Tiffany Gardner växte upp fick hon höra att hennes biologiska pappa, hennes mammas första make, hade dött i cancer när Tiffany var en liten flicka. Hon uppfostrades av sin mamma och en bonuspappa som också adopterade henne, och ifrågasatte aldrig vem som var hennes biologiska pappa. Bonuspappan blev hennes riktiga fadersfigur, och hon visste att de inte behövde dela dna för att vara far och dotter.

Men 2018, när Tiffany precis skulle fylla 36 år, förändrades allt. Det var då hennes mamma bestämde sig för att berätta sanningen hon dolt i alla år, en dag i hennes kök. Mammans första make, som hade dött i cancer, var inte Tiffanys biologiska pappa – hon hade i stället blivit till med hjälp av en anonym spermadonator.

Annons

– Min mamma höll det hemligt som ett löfte till sin första make, som dog i sviterna av cancer när jag var fyra år gammal. Han ville inte att någon någonsin skulle få veta att jag inte var biologiskt hans dotter. Det var också så man gjorde 1982, läkarna sa till sina patienter med infertilitet att aldrig avslöja att de använt spermadonator, och i stället gå hem, vara intima och glömma att hela proceduren hade ägt rum, berättar Tiffany Gardner i en intervju med The Mirror.

Tiffany blev ordentligt chockad av avslöjandet, men kunde snabbt förlåta sin mamma för lögnerna. Hon förstod bland annat att det hade varit svårare att behålla relationen med vad hon trott var sin biologiska farmor om sanningen kommit fram.

– Men jag önskar att jag hade fått veta det som barn, konstaterar Tiffany.

Fick kontakt med bröder

Tiffany Gardner bestämde sig genast för att försöka ta reda på mer om sig själv, och tog ett dna-test. Med hjälp av en släktforskningshemsida fick hon kontakt med en av sönerna till sin biologiska pappa. Då visade det sig dock att pappan inte hade berättat för sina barn att han hade varit spermadonator, och efter att ha haft en del kontakt valde brodern att bryta med Tiffany.

Annons

Men Tiffany hade fler syskon – med hjälp av samma hemsida hittade hon Brad Pfaff, som också hade blivit till med hjälp av samma spermadonator. Samma dag de kom i kontakt med varandra online 2019 valde de också att mötas upp.

– Vi träffade varandra samma dag och kände en omedelbar kontakt. Vi är nu väldigt nära varandras familjer.

Nu vill Tiffany och Brad att reglerna kring anonyma spermadonatorer ska förändras i USA, där de bor.

– I USA är donatorindustrin nästan helt oreglerad, vilket många inte känner till. Jag skulle vilja sprida kunskap om bristen på reglering och hur det skadar personer som blir till med hjälp av donatorer. Det handlar om att man tillåter anonyma donationer, att det blir stora syskongrupper och bristen på adekvat kunskap om familjens hälsa historiskt.

Annons