Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala
3:45

Efter reklamen: Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala

(3:45)

Slå på ljud

2019 blev Yerramatti Mangayamma en världsnyhet, när det visade sig att hon, 73 år gammal, fött tvillingar. Idag har tvillingdöttrarna Rama och Uma hunnit fylla två år, medan Yerramatti passerat 75 år. Efter ett helt liv tillsammans med maken Raja förlorade hon och döttrarna honom förra året, när han 84 år gammal drabbades av en hjärtattack.

– Det gör mig väldigt känslosam när jag tänker på att han är borta. Han fick bara 12 månader med sina flickor men han fick åtminstone smaka på lyckan i faderskapet innan han dog, säger Yerramatti Mangayamma.

Yerramatti och Raja levde hela sina vuxna liv tillsammans, och under början av deras äktenskap gjorde de allt de kunde för att kunna få barn – träffade expertläkare och åt mediciner. Men ingenting fungerade.

Stephenie ville bli gravid som singel – köpte kit på internet

I 40-årsåldern gick Yerramatti in i tidigt klimakterium, något som var förkrossande för hennes drömmar om att få bli mamma.

– Det kändes som att en dörr stängdes. Vi övervägde adoption, men i slutändan valde vi att inte genomföra det.

Tog hjälp av IVF

Under åren som gick fick Yerramatti öknamnet ”den barnlösa tanten”, och grannarna skvallrade om henne bakom hennes rygg. Det var först 2018 som hon plötsligt såg ett ljus i tunneln. Då fick Yerramatti höra om en kvinna i 30-årsåldern i hembyn som lyckats få barn med hjälp av IVF-behandling. Yerramatti, som då hade passerat 70 år, bestämde sig för att höra av sig till läkaren och påbörja behandling.

Efter att ha gjort ett hälsotest som visade goda resultat fick Yerramatti grönt ljus, och med hjälp av parets besparingar betalade hon runt 7000 kronor för en första IVF-behandling. Eftersom Yerramatti inte producerade några egna ägg längre fick hon hjälp av en äggdonator.

Surrogatmamman födde tvillingar – ena barnet var hennes

I januari 2019 fick hon beskedet hon aldrig hade vågat hoppas på – hon var gravid. Tre månader senare fick Yerramatti och Raja också veta att de väntade tvillingar. I september samma år föddes tvillingarna med kejsarsnitt, och vägde under 2 kilo båda två.

– Det var vackert att få hålla dem för första gången. Vi stannade på sjukhuset i några veckor för att de skulle se att vi alla tre mådde bra, men sen fick vi tack och lov åka hem.

Yerramatti med döttrarna Uma och Rama.

Youtube.

Läkaren visste inte åldern

Läkaren Umashankar Sanakkayala visste inte hur gammal Yerramatti var förrän han redan hade hjälpt henne med IVF.

– Jag trodde faktiskt Yerramatti var i 50-årsåldern för många i de äldre generationerna i Indien saknar födelsebevis. Jag fick inte veta att hon var 73 år förrän hon var gravid i åttonde månaden och jag blev helt chockad. Men hon var väldigt hälsosam. Jag hjälper bara kvinnor som klarar de medicinska testerna, och det gjorde hon.

44-åriga Nadia kommer dö i äggstockscancer – varnar kvinnor

Nu njuter Yerramatti av all tid hon får med sina döttrar, och av att äntligen få vara mamma. Men makens bortgång har fått henne att planera för framtiden.

– Det är tufft utan honom, men min familj och mina vänner finns nära, och jag har besparingar. Jag är beslutsam att vara kvar och se mina flickor växa upp, men jag har valt en familjevän som ska uppfostra dem om något skulle hända mig. Jag är så glad över att jag fick bli mamma efter alla år jag tillbringade hjärtekrossad utan barn.

Yerramatti är änka, men njuter av tiden med sina barn.

Youtube.

Källa: The Mirror, Youtube.

Mest läst