Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Föddes i fängelse för 18 år sedan – nu är hon antagen till Harvard: ”Hårt arbete”

01 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografInstagram/TT
Aurora Sky Castner föddes i fängelset där hennes mamma satt frihetsberövad.
Trots den fattiga uppväxten har den i dag 18-åriga flickan lyckats bra i livet – nu ska hon läsa juridik på Harvard Univeristy.
Läs den otroliga livsberättelsen här!
Annons
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspårBrand logo
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår

Den 18-åriga Aurora Sky Castner, från Houston i den amerikanska delstaten Texas, fick en annorlunda start i livet, kantad av fattigdom.

”Jag föddes i fängelset”, så löd den första raden i hennes uppsats, som ingick i antagningsansökan till det välrenommerade Ivy League-universitetet Harvard.

Efter sommaren börjar Aurora Sky, som förkroppsligar termen maskrosbarn, studera juridik vid universitetet. Hennes antagning hyllades (och firades) av hela samhället som stöttat henne på vägen dit!

Fattiga uppväxten med pappan

Det var på Galvestons delstatsfängelse som Aurora Skys mamma avtjänade sitt staff, vid tidpunkten för hennes födsel.

Hennes pappa hämta henne vid fängelset när hon fortfarande var spädbarn, och han uppfostrade henne sedan som en ensamstående pappa.

Annons

Deras tillvaro under Aurora Skys uppväxt beskrivs som fattig och mor– och farduon tvingades därför flytta runt mycket.

Mentorns ord: ”Hon sa: Jag har varit i fängelse”

Som ung kom hon i kontakt med eldsjälen Mona Hamby, som blev hennes mentor. Mona var ett stort stöd för henne och såg bland annat till att hon fick ordentliga glasögon, kunde klippa sig hos en frisör för första gången i livet, fick tillgång till tandläkarvård och fick åka på sommarläger.

– Hon sa: Jag har varit i fängelse. Jag tänkte bara att ”det kan inte stämma”. Jag förstod att det räcker inte med att jag äter lunch med henne en gång i veckan, hon behövde mer än så, sa mentorn Mona Hamby till lokaltidningen Houston Chronicle nyligen

Men trots den tuffa starten i livet har Aurora Sky Castner lyckats i livet.

Till hösten börjar Aurora Sky Castner studera på Harvard University.

Firade skolframgångarna på studenten

Den fängelsefödda flickan är definitionen av ett maskrosbarn, det vill säga någon som lyckats vända de socioekonomsika nackdelarna och förutsättningarna i livet till sin fördel och lyckats bra ändå.

Annons

Aurora Sky Castner tog studenten från high school som den tredje bästa eleven i sin årskull. Hon säger till lokaltidningen att hon fann stor behållning i sina akademiska prestationer, och hennes omgivning beskrev hennes som ”en glupsk bokläsare” och ”ett ljushuvud” under hennes skoltid.

Till hennes ära hölls ett stort examensfirande för Castner, arrangerat av bland annat hennes mentor och det lokala samhället, som alla hjälpt henne på vägen.

Tidningen skriver också att hon inte haft någon kontakt med sin mamma sedan hon var 14 år gammal.

Harvard University är ett privat forskningsuniversitet i Cambridge, Massachusetts, medlem i Ivy League, vars historia, inflytande och rikedom har gjort det till ett av de mest prestigefyllda universiteten i världen.

Aurora Sky Castner: Allt jag upplevt har varit värdefullt

I dag har Aurora Skys akademiska ambitioner har tagit henne hela vägen till det prestigefulla universitetet Harvard där hon ska studera juridik.

Hon klargjorde för lokaltidningen att det inte hade varit möjligt utan stöd från hennes mentor:

– Allt som Mona lärde mig var väldigt värdefullt, på samma sätt som allt jag upplevde innan det var värdefullt.

Mona Hamby svarade med ett inlägg på Instagram, där hon uttrycker sin stolthet över Aurora Sky.

”Den här tjejen satte upp ett mål att komma in på Harvard trots att hon föddes i fattigdom. Den här tjejen la ner allt hårt arbete och den dedikation som krävdes”, skrev hon, enligt Expressen.

Annons