7 kändispar som ser ut som tvillingar
0:59

Efter reklamen: 7 kändispar som ser ut som tvillingar

(0:59)

Slå på ljud

I december 2022 var Femina först med att rapportera om de svenska tvillingsystrarna Jessica och Josefine Vannfält, som av en ren slump blev gravida samtidigt. Josefine och hennes partner Victor hade nämligen försökt bli gravida under en längre tid, men Jessica och hennes partner Peter hade turen att bli gravida på nästan första försöket.

I dag är de båda tvillingsystrarna och bästa vännerna nyblivna mammor till varsin dotter: Jessica är mamma till den 9 veckor gamla Saga och Josefine är mamma till den 6 veckor gamla Tuva.

Josefine Vannfält

Ålder: 31 år.
Bor:
Linköping.
Gör: Konsultchef Jefferson Wells/Manpower.
Familj: Sambo Victor och Tuva 6 veckor.
Gemensamt Instagramkonto: @jessicaochjosefine

Jessica Vannfält

Ålder: 31
Bor: Stockholm
Gör: Key Account Manager Too Good To Go
Familj: Sambo Peter, Saga 9 veckor och bonussönerna Elmer 9 år och Nils 5 år
Gemensamt Instagramkonto: @jessicaochjosefine

”Både halvsystrar och kusiner rent genetiskt”

När chocken efter det enorma sammanträffandet hade lagt sig, fann både Jessica och Josefine stort stöd i varandra. Det hade nästan varit konstigt om de inte hade blivit gravida samtidigt.

– När enäggstvillingar får barn, så blir de barnen halvsyskon rent genetiskt. Så de kommer vara både halvsystrar och kusiner, för att jag och Josefine har samma genuppsättning, berättade Jessica för oss i december.

Varpå Josefine berättade om framtidsplanerna för döttrarnas relation till varandra:

– Man tänker ju att de ska bli lika nära som vi är, att de ska bli bästa vänner.

När Femina når Jessica och Josefine i dag, drygt fem månader efter den första intervjun, delar de båda generöst med sig av deras förlossningsberättelser.

Josephine håller i dottern Tuva (till vänster) och Jessica håller i dottern Saga (till höger).

Privat

Jessicas förlossning: ”Över 20 timmar”

Jessica var först ut av systrarna att föda. Hennes förlossning föregicks av flera dagar med förvärkar, så när det väl var dags på riktigt vågade hon inte tro på det. Hon väntade i en halvtimme innan hon petade på sambon som låg och sov och sa: ”nu borde vi kanske åka in”.

De väntade dock fyra timmar ytterligare på inrådan av sjukhuspersonalen på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Därefter flöt det mesta på utan bekymmer:

– Då var jag upp en fem centimeter. Så jag var ändå redo att lägga sig in. När vi kom till vårt rum fick jag epidural direkt, som tog sjukt bra på mig, berättar hon.

Det var en förlossning utan smärta, men inte utan komplikationer.

– Jag hade en lång förlossning, det blev lite över 20 timmar och jag hade 1 värk i minuten oavbrutet. De fyllde på epiduralen tolv gånger på mig. Det hjälpte jättemycket. Men kroppen jobbade ju på, även om jag inte kände det. Så efteråt fick jag en infektion och feber, berättar hon och fortsätter:

– Jag tappade nästan två liter blod också och fick ligga kvar i tre dagar efteråt. För att få järndropp och sådär.

Motiverades av att se dotterns hjärtslag

Hon berättar att Saga mådde bra hela tiden, och att det var en stor hjälp för henne att kunna följa Sagas puls på en skärm bredvid sängen.

Så jag satt och tittade på den här skärmen. Och när jag såg att hennes puls gick upp lite.

– Då gick jag in i mig själv och bara ”nu gäller det att jag slappnar av”. För om hennes puls ökar för mycket, kommer de behöva vidta större åtgärder. Det gav mig motivation ... Fast orken inte var där alls.

Josefines förlossning: ”Hade aldrig hört talas om det”

Exakt tre veckor och 1 dag senare var det dags för Sagas kusin att komma till världen. Josefine berättar för Femina att hennes förlossning skilde sig väldigt mycket från Jessicas. Hon hade inga förvärkar, så när det var dags kom det som en överraskning.

– Jag stod och hängde tvätt en dag och kände att det rann till, så jag sa till Victor ”oj, nu gick mitt vatten”. Vi sprang båda in till toaletten för att kolla och då var det en massa blod ..., förklarar hon och berättar om att de ringde direkt till akuten, men fick information om att det är normalt att det kan blöda.

– Det hade jag aldrig hört talas om, så det var ju väldigt läskigt att se.

Hon och sambon tog sig in till sjukhuset den eftermiddagen. Josefine berättar att hon hade ont i bilen, men att det var hanterbart. Tills hon kom till sjukhuset.

Josefine och Tuva efter förlossningen.

Privat

Fick föda utan smärtlindring

Väl på plats eskalerade hennes värkar. Hon fick direkt hjälp av en narkosläkare som gav epidural. Men den fungerade inte.

Hon fick någon ”specialdos” för att stimulera kroppen, och en läkare påkallades för att ge en ny epidural.

– Jag låg precis startklar. Han hade nålen i handen. Och då fick ett akutlarm. Han sa: ”jag är ledsen, jag måste dra”. Jag kollade runt i rummet och alla förstod. Jag kommer få föda utan smärtlindring, säger Josefine och fortsätter:

– Jag hade sagt till Victor att jag var livrädd. För då visste jag ju liksom, att smärtan kommer tillbaka när den där specialdosen avtar om tio minuter. Det var otroligt jobbigt mentalt.

Hon berättar att hennes sambo och teamet på sjukhuset var ett otroligt stort stöd för henne, men att sambon i efterhand förklarat att det var en traumatisk upplevelse för honom att maktlös se henne i sådan smärta.

Strax efter midnatt satte krystvärkarna igång och bara inom elva minuter var dottern Tuva ute. Allt hade gått bra och Josefine berättar att hon redan förträngt hur smärtsamt det var.

Döttrarnas första möte med varandra

Jessica och Josefine är alltså båda nyblivna mammor och nyblivna mostrar. Det har varit speciellt att dela den här erfarenheten tillsammans.

– Inför våra förlossningar så höll vi kontakten precis hela tiden. Men under förlossningen, så blev det liksom tyst och det var hemskt. Man ville ju att det skulle komma uppdateringar hela tiden, säger Jessica varpå Josefine påpekar att båda deras respektive partners ändå tog uppgiften med uppdateringar till övriga familjen på allvar.

De bara veckor gamla kusinerna har redan hunnit träffa varandra och övriga familjen, inte minst deras överlyckliga nyblivna mormor.

På frågan om hur deras första möte med varandra var, svarar Josefine: ”de grät och skrek och åt, ungefär så”.

Som om inte det vore nog med sammanträffanden så låter tvillingsystrarna också meddela att deras äldre syster är gravid med barn nummer tre, och att hon är beräknad på deras 32:a födelsedag den 31 oktober.

Mest läst