Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hemmafrun får 2,3 miljoner i skilsmässan – för hushållsarbete

10 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografYoutube,
Ivana Moral var hemmafru på heltid i 25 år innan hon och maken skilde sig 2020.
Nu får hon rätt till 2,3 miljoner kronor från exmaken, för allt det obetalda hushållsarbete hon gjort under äktenskapet.
– Jag lämnades med ingenting efter att mitt äktenskap tog slut, så att jag och mina döttrar inte fick någonting efter alla dessa år, säger hon.
Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

En domstol i södra Spanien har nu tagit ställning i ett ovanligt fall – och dömt en affärsman att betala 2,3 miljoner kronor till sin exfru för allt obetalt hushållsarbete hon gjort under deras 25 år långa äktenskap.

Ivana Moral var gift med sin make mellan 1995 och 2020, och som hemmafru uppfostrade hon parets två döttrar och höll hemmet i perfekt skick. När paret skulle skiljas 2020 insåg hon att hon stod helt utan ekonomisk säkerhet.

– Det här är tydligt ett fall av felbehandling, där jag blev helt exkluderad ekonomiskt av min exmake, där jag lämnades med ingenting efter att mitt äktenskap tog slut, så att jag och mina döttrar inte fick någonting efter alla dessa år då jag lagt all min tid, energi och kärlek på familjen, säger hon enligt sajten Inews.

Annons

Hon fortsätter:

– Jag stöttade min make i hans arbete och i familjen som mamma och pappa. Jag tilläts aldrig insyn i hans affärer, allt stod i hans namn.

Ivana Moral får ersättning efter skilsmässan.
Ivana Moral var hemmafru i 25 år – efter skilsmässa får hon ersättning.

Får 2,3 miljoner i ersättning efter 25 år

Den spanska domstolen har nu dömt att Ivana har rätt till ekonomisk kompensation för allt gratisarbete hon gjort i hushållet under alla år. De har räknat på vad som är minimilön för liknande arbete, och kommit fram till att exmaken är skyldig henne 2,3 miljoner kronor som ersättning för 25 år av hushållsarbete. Hon ska också få ungefär 5700 kronor i pension varje månad, och underhåll till döttrarna som nu är 20 och 14 år gamla.

Ivana Moral är nöjd med resultatet i domen, och menar att hon under äktenskapet inte hade möjlighet att ha ett eget jobb.

– Han såg till att jag antog en specifik roll där jag gjorde alla hushållssysslor, så till den grad att jag hamnade i en situation där jag inte riktigt kunde göra så mycket annat.

Bildkälla: Youtube.

Annons