Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hennes upplevelser är bakgrunden till serien Nattryttarna – så lever Sophie Jahn i dag

27 dec, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, CMORE, STORYTEL
Hennes upplevelser på hästgården ligger till grund för nya tv-serien Nattryttarna. Men hur lever Sophie Jahn i dag? Femina berättar.
Annons
Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen DödsfällanBrand logo
Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen Dödsfällan

I slutet av oktober hade dramaserien Nattryttarna premiär på C More. Serien består av åtta avsnitt och handlingen kan, i stora drag, beskrivas på detta sätt:

Molly (spelad av Saga Samuelsson) har just gått ut nian när hon anländer till ridskolan Heddesta för att arbeta och leva nära hästarna. Hon får dela rum med stalltjejen Frida (spelad av Amanda Jansson) som är några år äldre. De kommer snabbt varandra väldigt nära. Molly tycker först att hon har kommit till paradiset, men snart ser hon tecken på att allt inte står rätt till på ridskolan. På hästgården huserar nämligen ägaren och hästprofilen Tommy, som spelas av Jonas Karlsson.

Den nya serien Nattryttarna på C More/TV4 är baserad på verkliga händelser.

Han är både uppmuntrande och charmig, men bakom hans karismatiska yttre lurar ett mörker. Tommy är manipulativ och begår övergrepp på eleverna – både psykiska och fysiska.

Annons

Verkligheten bakom Nattryttarna

Serien Nattryttarna har gjorts i nära samarbete med Sophie Jahn, dotter till den dömde ridläraren, vars bok om händelserna Pappas flicka på hästgården kom ut 2021. 2018 fick dessutom P1-dokumentären Hästgården Stora Journalistpriset för sin berättelse om händelserna.

Hästgården skildrade hur det gick till när en ridlärare, som dömdes för sexualbrott mot elever på 90-talet tilläts fortsätta vara verksam efter fängelsestraffet – och hur elever nu vittnar om fortsatta övergrepp långt efter domen”, skriver Sveriges Radio på sin sajt.

Man berättar också att dokumentären fälldes av granskningsnämnden på grund av att man ansåg att programmen gjort intrång i den granskades privatliv. Serien finns dock fortfarande att lyssna på via SR:s hemsida, dock i en något ändrad version. Den dömde ridläraren avled i oktober 2018.

Så lever Sophie Jahn i dag

I boken Pappas flicka på hästgården berättar Sophie Jahn om sin svåra uppväxt med en oberäknelig pappa, en uppväxt som kantades av både våld och skräck.

Annons

– Det första slaget blir ett slag till, och nästa gång blir det hårdare. Det blir normaliserat, har Sophie berättat för Femina.

Hela intervjun med Sophie finns att läsa här. Sophie Jahn hoppas att boken hon skrivit kommer att kunna göra skillnad för andra människor – att hennes erfarenheter kan hjälpa eller påverka.

– Det har varit renande för mig, ett stort terapiår. Om jag kan få folk att göra en ändring eller räcka ut en hand till någon som behöver det, då gör jag ju faktiskt skillnad, och gör något meningsfullt. Jag vill att min berättelse ska kännas meningsfull.

I samband med både boken och tv-seriepremiären har Sophie medverkat i flera medier, där hon berättat sin historia. Dessa medieframtädanden går att följa på Sophie Instagramkonto, @sophiejahn1, där hon löpande delar med sig av glimtar från sin vardag. Hon föreläser också om tystnadskultur med föreläsningen Hon på hästgården är jag.

Annons