Demonstration för abort

För fyra år sedan beslutade FN:s medlemsländer om 17 olika utvecklingsmål till år 2030. Målen avser bland annat områden som utbildning, klimat och jämställdhet – och poängen med satsningarna är att skapa en mer hållbar och rättvis värld att leva i.

För att uppnå jämställdhetsmålen krävs det till exempel att våld mot kvinnor och diskriminering upphör samt att det sätts stopp för barnäktenskap och könsstympning. Men som det ser ut nu kommer inget land i världen att uppnå målen före år 2030.

– Rapporten är en väckarklocka, säger Melinda Gates, vars stiftelse är en av medfinansiärerna till rapporten, i en kommentar till resultatet.

Sverige är det tredje mest jämställda landet

Sammanlagt har 129 länder listats i den nya rapporten, och det går tydligt att se ett samband mellan jämställdhet och rikedom. Norra Europa har gjort störst framsteg i jämställdhetsarbetet, medan fattiga eller krigsdrabbade länder har hamnat på efterkälken.

På en skala från 1 till 100 är den globala genomsnittliga poängen 65,7. Danmark toppar listan följt av Finland, Sverige, Norge och Nederländerna. I botten återfinns Niger, Jemen, Kongo, Kongo-Kinshasa och Tchad. Mellan bottenplaceringen och topplaceringen skiljer det hela 55,9 poäng.

– Jag kan inte se att något av länderna tar tag i de åtgärder som behövs för att komma tillrätta med ojämlikheten. Även länder som ligger bäst till har långt kvar, säger Alison Holder, chef för analysföretaget Equal Measures 2030 som har tagit fram rapporten, till The Guardian.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Jämställdhetsindex, toppen och botten

Sammanlagt har 129 länder rankats i fråga om jämställdhet. 100 är maxpoäng.

1. Danmark 89,3

2. Finland 88,8

3. Sverige 88,0

4. Norge 87,7

5. Nederländerna 86,8

125. Niger 44,9

126. Jemen 44,7

127. Kongo 44,0

128. Kongo-Kinshasa 38,2

129. Tchad 33,4

Foto: Erik Mcgregor/TT

Läs mer:

Är vi klara med jämställdheten i Sverige? Gör Aller medias quiz och se!

Så kan du få en jämställd relation – följ denna checklista!

VM-damerna hyllas med statyer – vill synliggöra kvinnor

Mest läst