Slå på ljud

Sarah Everard kidnappades och mördades när hon gick hem från en vän i södra London i början av mars. Fallet har lett till manifestationer och protester över hela Storbritannien, och fått uppmärksamhet världen över. Många menar att mordet visar hur kvinnor aldrig går säkra – inte ens när de bara promenerar ute på kvällen. ”She was just walking home”, alltså ”Hon var bara på väg hem”, är ett budskap som har spridits i samband med manifestationerna.

I samband med Sarahs död har hjälpsamma tips spridits online, för att hindra att samma sak händer andra kvinnor. Något som har uppmärksammats är en funktion på Iphonetelefoner som har funnits i flera år, men som fått ordentlig spridning först nu.

I Iphone kan man nämligen ställa in så att man ringer efter SOS Alarm, bara genom att trycka fem gånger på startknappen. På så sätt kan man ringa efter hjälp utan att behöva ta upp mobilen ur fickan, vilket kan vara användbart om man märker att man blir förföljd eller hamnar i en hotfull situation. Det finns också alternativ för om man vill att det ska gå ett larm innan samtalet görs, eller om det ska ske i tystnad.

Tipset har spridits på sociala medier, och fått folk att få upp ögonen för den dolda funktionen.

Vanliga metoden för självförsvar kan skada dig – så skyddar du dig på rätt sätt

Så här gör du för att aktivera nödsamtal på din Iphone

1. Gå in på appen Hälsa. Den är vit med ett hjärta.

2. I appen trycker du på ”Medicinskt ID”, och lägger in dina nödkontakter.

3. Väl där går du längst ner på skärmen. Där står det ”Läs mer om Nödsamtal SOS” i blå text. Texten är en länk, så klicka på den.

4. Nu kommer du till skärmen där du kan ställa in om du vill ha funktionen att du ringer efter SOS Alarm om du trycker fem gånger efter varandra på startknappen. Här kan du också välja om du vill att den låter innan den ringer.

Så här ser skärmen ut där du ställer in funktionen.

5. Har du ställt in dina nödkontakter – i vanliga fall en partner, familjemedlemmar eller nära vänner – så kan du också välja att de får din position när SOS Alarm-samtalet avslutats.

Har du inte Iphone? Liknande funktioner finns även hos Android-telefoner, men varierar mellan märken och modeller.

Sarah Everard försvann på vägen hem – manifestationer efter mordet