Sarah Everard gick hem från en vän i södra London en kväll i början av mars, när hon kidnappades. En vecka senare hittades hon mördad i en skogsdunge. I samband med händelsen gick polisen ut och avrådde kvinnor från att promenera ensamma på kvällen – något som väckt stor ilska världen över. Många reagerade nämligen på att polisen genom sin uppmaning lade över ansvaret på kvinnorna, istället för förövarna. Med hashtaggen #textmewhenyougethome har kvinnor delat med sig av sina erfarenheter, och lyft alla de säkerhetsåtgärder som ofta är självklarheter för kvinnor – att prata i telefon på vägen hem, be vänner skicka sms när de är i säkerhet och att ha nycklar mellan knogarna som självförsvar mot en eventuell attack.

Sofia knuffades från balkongen av sin man – lever i skräck

Just det sistnämnda är ett vanligt trick som har överlevt i generationer, och är sånt som föräldrar lär sina döttrar när de börjar röra sig ute själva. Men nu sprids det ett klipp som visar att den vanliga metoden faktiskt kan vara farlig även för personen som håller i nycklarna, och att det finns bättre sätt att försvara sig.

Den virala videon, som sprids på Tiktok, visar hur nycklarna kan skada ens hand.

”Jag ser många kvinnor som säger att de bär sina nycklar så här för att känna sig trygga. Om jag slåss så kommer nyckeln åka tillbaka mot mig och kommer skada mig”, skriver personen som gjort videon.

Tipset för kvinnors säkerhet

I stället föreslås det att man tar sin längsta nyckel och bär den i en knuten hand, och inte mellan knogarna.

”Den nyckeln rör sig ingenstans”, menar personen, och demonstrerar mot en necessär.

Många kommenterar på den virala videon och säger att de är sorgsna över att leva i en värld där sådana här råd är nödvändiga, men att de samtidigt uppskattar tipsen på hur de ska hålla sig så säkra som möjligt.

Vissa personer kommer också med egna råd, som att använda en nyckel som inte är kopplad till ens hem eller bil ifall den blir stulen av förövaren, eller att sikta mot ögonen vid en eventuell attack.

Sarah Everard försvann på vägen hem – manifestationer efter mordet