Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Isabella bor med sin 96-åriga morfar – äventyrliga livet ihop

10 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Att mor- och farföräldrar flyttar in hos sina barnbarn hör inte till vanligheterna i Sverige – men för danska Isabella var det självklart.
Sedan hennes mormor gick bort bor nu morfar Svend och Isabella ihop, och de två gör mycket roligt tillsammans.
– Planen är att vi ska leva tillsammans så länge det överhuvudtaget går att göra, säger hon till danska Femina.
Annons
5 kändisar som fått barnbarn tidigtBrand logo
5 kändisar som fått barnbarn tidigt

I Norden är det väldigt ovanligt att äldre släktingar flyttar in hos sina yngre familjemedlemmar på ålderns höst – något som i andra delar av världen är helt naturligt. Men när danska Isabella Hedeagers morfar, Svend Aage Jensen, blev änkling så tog hon ett beslut. Hon vill inte att han skulle bo ensam eller flytta in på hem. Istället flyttade hans 66 år yngre barnbarn in hos honom.

– Jag har alltid tillbringat mycket tid med min mormor och morfar, men det är klart att när min mormor inte längre var här så hände något annat i den konstellationen, och jag och Moffe fick lära känna varandra igen, säger Isabella i en intervju med danska Femina.

De har nu bott tillsammans i hela åtta år i Svends stora tegelhus, och sedan två år tillbaka är även Isabellas pojkvän sambo med dem båda. Isabella och Simon har en del av huset som sin privata bostad, men större delen av hemmet delar de på.

Annons

I början när de bodde ihop kunde Svend, som Isabella kallar Moffe, skjutsa sitt barnbarn till jobbet.

– Han hjälpte mig mer än jag hjälpte honom... och nu är det lite annorlunda, så nu hjälper jag honom mer, säger Isabella.

Isabella: Självklart att bo med morfar

Isabella är journalist och jobbar i mediebranschen, men valde att lämna jobbet i samband med coronapandemin för att inte riskera att smitta sin åldrade sambo. Idag är de vaccinerade, och Isabella har en ny inställning till vad hon vill lägga tid och energi på. Både hon och Svend vill ta tillvara på tiden de har kvar tillsammans, och tycker om att resa tillsammans. De har bland annat rest till Tyskland och Italien tillsammans, och över 100 000 följare på sociala medier följer deras gemensamma äventyr.

För Isabella är det självklart att de ska fortsätta bo ihop så länge Moffe lever.

– Jag skulle inte kunna med att säga ”nu smiter jag ut för att realisera mig själv”, för vi vet ju att vi kan bo ihop på ett bra sätt, och att vi kan ha allt bra samtidigt. Så nej, jag mår dåligt av tanken. De skulle jag inte kunna leva med. Planen är att vi ska leva tillsammans så länge det överhuvudtaget går att göra, säger hon till danska Femina.

Annons