Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

19-åringen låstes in på sjukhus för att föda barn – återförenats efter alla år

29 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Julie Mannix var bara 19 år när hon låstes in på mentalsjukhus av sina föräldrar – hon hade blivit gravid utanför äktenskap och skulle föda barnet i hemlighet.
Nu har hon kunnat återförenas med dottern hon tvingades ge upp, efter alla år av undran.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle känna mig som en dotter igen, säger dottern Kathleen Marie Wisler.
Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

I november 1963 hamnade Julie Mannix, en 19-årig skönhet från överklassen i Philadelphia, i en situation som skulle förändra hennes liv för alltid. Efter att ha fallit för arbetarklass-killen Frank, som hennes familj inte ville att hon skulle vara tillsammans med, blev Julie gravid – något hennes familjeläkare var först att upptäcka. Men snarare än att berätta om graviditeten för Julie, så ringde läkaren till Julies mamma.

Att få barn som ogift var inte att tala om i Julies samhällsklass, men abort var inte heller ett acceptabelt alternativ. Julies föräldrar vald därför ett tredje, minst sagt extremt, alternativ. De började sprida lögner om dottern, och sa att hon var svårt deprimerad, för att sedan få henne inskriven på ett av dåtidens mentalsjukhus. Där satt Julie inlåst i sex månader tills hon födde dottern Aimee den 19 april 1964.

Annons

Julie fick se sin dotter under en kort stund, innan hon togs ifrån henne, och Julie tvingades skriva på adoptionspapper för att ge sin nyfödda dotter ett nytt hem.

Efter familjens fruktansvärda behandling valde Julie att ta avstånd från sina föräldrar, och ignorera deras önskningar för hennes framtid. Hon flyttade i stället till New York och försökte sig på en karriär som skådespelare. Hon och Frank hittade också tillbaka till varandra, och gifte sig 1965. Varje år firade paret sin dotterns födelsedag, utan att veta hur hon hade det hos sin adoptivfamilj.

Hittade sina föräldrar efter alla år

Aimee hamnade hos en kärleksfull familj, och fick namnet Kathleen Marie Wisler. Hon var dock bara sex år gammal när hennes adoptivmamma tragiskt gick bort, och bara några år senare dog även hennes adoptivpappa. Det var dock inte förrän Kathleen själv fick barn som vuxen, som hon bestämde sig för att leta reda på sin biologiska mamma. Hon lyckades få fram uppgifter i Philadelphia, och hamnade till slut på Julies sida på digitala filmdatabasen Imdb – och tog sedan mod till sig att skriva ett brev till Julie och Frank.

Annons

I dag har dottern återfått kontakten med sina biologiska föräldrar, och de hörs på videosamtal varje vecka.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle känna mig som en dotter igen, och här är jag ändå, uppskattad av två starka och omtänksamma föräldrar som oroar sig när mina barn är sjuka och som ringer utan anledning, säger Kathleen Marie Wisler till Redbook Magazine.

Annons