Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Karin blev änka vid 33 – skaffade barn på egen hand

07 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTv4.
Karin var bara 18 år när hon träffade sin stora kärlek Peter – och 33 år när hon blev änka.
Efter att maken gått bort i cancer visste Karin att hon skulle vilja ha barn, och 2019 skaffade hon barn på egen hand.
– Jag visste att det var så viktigt, så det var ett enkelt beslut för att jag visste att jag ville det, säger hon i Malou efter tio.
Annons
Video: Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Video: Så stöttar du någon i sorg

Vid 18 års ålder ser Karin Hägglund en kille på karateträningen som hon och hennes vänner börjar referera till som ”snyggingen”. Så småningom får hon veta att han heter Peter, men det dröjer fyra år innan de två blir ett par. Då är Karin 22 och Peter 33 år, och de planerar för ett helt liv tillsammans.

– Dels var man väldigt kär, men han var min bästa vän, som jag kunde prata om allt med, och vara väldigt öppen. Jag var ganska ung när jag träffade honom, 22 år när vi blev tillsammans, så jag känner att jag fick bli vuxen i den här trygga relationen, berättar Karin Hägglund i Malou efter tio 2021.

Men Karin och Peter får inget långt liv tillsammans. Hösten 2012 får de beskedet att Peter har drabbats av en aggressiv cancer, och han börjar genast genomgå behandlingar. Som anhörig var det svårt för Karin att förstå vad som hände.

Annons

– Man är otroligt maktlös. Jag blev först ruggigt arg, jag blev förbannad. Jag tyckte det var orättvist. Han är så ung, hur kan det hända? Sen börjar man jobba med acceptansen, säger hon till Malou von Sivers.

Paret bestämmer sig för att uppskatta vardagen, och väljer att gifta sig och fira kärleken med alla nära och kära. Men 2014, ungefär 1,5 år efter sjukdomsbeskedet och sex månader efter bröllopet, somnar Peter in, bara 44 år gammal. Karin är 33 år och nu änka.

Karin och Peter träffades på karaten.

För att ta sig igenom sorgen börjar hon skriva, uppmuntrad av sin bror Martin Hägglund, en känd filosof. 2019 släppte hon boken Så skilde döden oss åt, om sjukdomen och sorgen.

Blev mamma på egen hand

Några år efter makens tragiska bortgång bestämde sig Karin för att det var dags att skaffa barn.

Annons

– Jag visste att det var något jätteviktigt för mig. Jag och Peter var i det skedet att vi skulle börja den delen av vårt liv, säger hon i TV4.

Hon ställde sig i kö i Sverige för att kunna skaffa barn på egen hand, och 2019 föddes hennes son.

– Jag har dejtat efter Peter gått bort, men har kanske inte hittat den rätta än. Jag har haft relationer där det inte känts rätt att skaffa barn, och jag visste att det var så viktigt, så det var ett enkelt beslut för att jag visste att jag ville det. Men självklart får man möta sina rädslor.

I dag har det gått åtta år sedan Peter gick bort, och Karin – som är både doktorand och föreläsare – bär fortfarande honom med sig. Hon är inte längre i djup sorg, men är fortfarande påverkad av det.

– Erfarenheten av att ha haft så djup sorg gör att jag tänker lite annorlunda i dag och kanske värderar lite annorlunda, men jag är otroligt tacksam i dag att jag haft mitt liv delvis med Peter.

Annons