Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lärare hjälpte unga pojken i klassen – 20 år senare får hon ett samtal

14 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTwitter.
Som lärare vet man aldrig vems liv man kommer påverka, och på vilket sätt.
När läraren Susan Lung hade sjuåriga Jamil Kochai i sin klass bestämde hon sig för att hjälpa honom med hans då bristfälliga engelska.
Det påverkade Jamil på ett sätt som Susan inte förstod – och 20 år senare kom ett telefonsamtal läraren aldrig hade kunnat räkna med.
Annons
5 impopulära yrken - trots höga lönerBrand logo
5 impopulära yrken - trots höga löner

När läraren Susan Lung hade sjuåriga eleven Jamil Kochai i sin klass för över 20 år sedan betvivlade hon aldrig hans intelligens – den unga pojken var smart, men hade efter en sommar i föräldrarnas hemland Afghanistan glömt bort en del engelska. Det innebar att han hade svårt att hänga med i klassen och inte kunde göra sina läxor ordentligt.

Susan bestämde sig för att hjälpa Jamil, då de andra lärarna inte visste hur de skulle hantera ett barn med engelska som andra språk. Jamil minns hur han inte kunde ett ord engelska när han började på förskola, och att vissa lärare straffade honom när han inte förstod deras instruktioner, något som gjorde att han kände sig utanför i skolmiljön. Jamil bytte också ofta skola, då hans pappa fick olika jobb och familjen tvingades flytta från stad till stad.

Annons

– Jag kunde se att Jamil var skärpt, men det var svårt för honom. Han behövde inte bara hantera att han hade glömt engelskan, det var också barnen som inte förstod honom, säger Susan Lung, skriver Eternally Sunny.

Susan började ge Jamil extra lektioner efter skolan varje dag, och tillsammans jobbade de hårt på att han skulle då bättre läs- och skrivförståelse.

– Vid slutet av året hade jag lärt mig att läsa och skriva, och i tredje klass vann jag tävlingar i läsförståelse, säger Jamil.

Tappade kontakten i 20 år

Efter att Jamil och Susan hade tillbringat så mycket tid tillsammans var det dags att skiljas åt – Jamils pappa hade fått jobb i en annan stad och familjen skulle flytta igen.

Allt eftersom åren gick kunde Jamil inte sluta tänka på sin gamla lärare – det var tack vare henne som han börjat älska att läsa och skriva, och när han till slut blev en publicerad författare och släppte sin första bok, 99 nights in Logar var det delvis tack vare henne.

Annons

Jamil skrev en artikel om hur hans lärare hade hjälpt honom mycket i skolan, och till slut var det genom den som han lyckades hitta Susan – tack vare hennes hjärnkirurg. Läkaren läste artikeln och frågade sedan sin patient om det kunde vara henne som artikeln handlade om. Till slut var det Lungs make som hörde av sig till Jamil.

– Han hittade mig på Facebook och tog kontakt från ingenstans, säger Jamil Kochai.

Samtalet till läraren

Till slut kunde de två prata i telefon med varandra, och allt det som författaren längtat efter att säga fick komma ut – han fick äntligen tacka Susan Lung för allt hon hade gjort för honom.

– Jag fick äntligen tillfället att efter alla dessa år uttrycka för henne hur mycket jag fortfarande tänker på henne och vad hon har betytt för mig. Hon var fortfarande samma Mrs Lung, lika fin och snäll och varm som alltid.

Efter samtalet har de också nu kunnat träffas efter alla år!

Annons