Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Kvinnan återförenades med försvunna dottern – efter 82 år

09 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Lena Pierce var bara 13 år när hon blev gravid 1933, och tvingades lämna ifrån sig sin dotter.
82 år senare kunde hon äntligen återförenas med sin dotter Betty – vilket blev ett minst sagt känslosamt möte.
– Det är det bästa som någonsin hänt mig, berättar Betty.
Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

Från det att Lena Pierce föddes 1919 i USA hade hon ett komplicerat liv. Hennes pappa dog när hon var ett litet barn, och tillsammans med sin mamma fick hon flytta runt till massor av olika ställen innan de till slut hamnade i New York.

Bara 13 år gammal blev Lena gravid, och den 11 februari 1933 födde hon dottern Eva Mae. Eftersom Lena var omyndig och hade placerats under juridisk vårdnadshavare fick hon dock bara behålla sin dotter i sex månader innan Eva Mae blev omhändertagen och bortadopterad.

Annons

Dottern hamnade hos en familj på Long Island, och växte upp under namnet Betty Morrell. I sina adoptivfamilj var hon ensambarn och längtade efter syskon – utan att veta att hon redan hade flera halvsyskon.

När Betty fick veta att hon var adopterad fick hon också höra att hennes biologiska mamma var död, något hennes adoptivmamma sa bara för att hon inte skulle leta vidare. Det var först när mamman gick bort som sanningen kom fram, och 50 år gammal började Betty leta efter sin biologiska mamma.

– Jag vet att jag var älskad och hade en underbar familj. Det var bara den där pusselbiten som saknades. Det drev mig framåt, säger Betty.

Lena Pierce var bara 13 år när hon födde dottern.

Återförenades med dna-sajt

Men det var lättare sagt än gjort att hitta mamman, och under långa perioder gav hon upp. Det var först 2015 som Betty via en dna-sajt lyckades komma i kontakt med sin halvsyster Millie Hawk, en av Lenas döttrar. Hon insåg då att hon inte bara hade syskon – fyra systrar och två bröder – men också att hennes mamma fortfarande var i livet.

Annons
Betty letade efter sin mamma i många år.

Det blev Millie som fick ge beskedet till Lena. När hon besökte sin mamma på ålderdomshemmet berättade hon att hon hade hittat sitt okända syskon.

– Hon bröt ihop och började gråta. Hon grät så mycket att hon inte ens kunde gå och spela bingo, berättar Millie.

Efter upptäckten pratade Betty och Lena i telefon, och bestämde sig för att ses. I januari 2016 möttes det på Greater Binghamtons flygplats i New York.

– Det är en upplevelse som inte många i min ålder eller min mammas ålder får uppleva. Det är det bästa som någonsin hänt mig, säger Betty.

Annons

Återföreningen kom också i rättan tid – bara några månader senare, i oktober 2016, avled Lena till slut.

Den känslosamma återföreningen skedde på en flygplats.

Källa: Newsner.

Annons