10 vanliga kroppsbesvär vid stress
1:03

Efter reklamen: 10 vanliga kroppsbesvär vid stress

(1:03)

Slå på ljud

Fat-shaming – alltså att man som överviktig person får skämmas över, eller blir diskriminerad på grund av, sin vikt – är ett utbrett problem i samhället. Nu visar en omfattande studie att läkare som yrkesgrupp är en betydande del i stigmatiseringen kring vikt.

En forskningsstudie som har gjorts i Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA, med närmare 14 000 medverkande, visar att fler än hälften av alla vuxna har blivit utsatta för fat-shaming av sin läkare, skriver Unilad.

Studien stärker det som redan kommit fram i amerikansk forskning, där man tidigare har kunnat se att fördomar och stigma kring övervikt är utbrett inom läkaryrket, och visar att det är ett problem som är globalt och inte amerikanskt.

Greta Thunberg får nej av norska riksdagen – efter konflikten

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Forskarna: Måste tas krafttag mot fat-shaming

De medverkande fick fylla i enkäter, och 56-61 procent upplevde att de stigmatiserades på grund av sin övervikt, medan två tredjedelar av deltagarna i varje land rapporterade att de blivit utsatta för fat-shaming av en läkare.

Forskningsstudien visar också att de som mådde dåligt över sin egen vikt också var mindre benägna att söka sig till läkare överhuvudtaget för andra problem, för att de upplevde sig bli diskriminerade. Deltagarna menar också att läkarna lyssnar och respekterar dem mindre, och att man får sämre läkarvård vid övervikt.

Forskarna bakom studien drar nu slutsatsen att all data visar på de negativa konsekvenserna kring viktstigma inom sjukvården, och trycker på betydelsen av att kollektivt ta ett krafttag internationellt för att göra något åt problemet, skriver Unilad.

Flygvärdinnan avslöjar: Vanliga misstagen du gör när du flyger

Mest läst