Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Maken gick bort – en månad senare väntade hon deras barn

28 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Natasia och Martin längtade efter att bilda familj och skaffa barn tillsammans, när Martin plötsligt blev dödssjuk i cancer.
Trots det valde Natasia att bli gravid – en månad efter makens tragiska död väntade hon deras gemensamma kärleksbarn.
– Vår son är inte en ersättare, säger Natasia Styrk Baasch till Alt.dk.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Danska Natasia Styrk Baasch träffade kärleken Martin på jobbet – hon var praktikant och han assistent. De förstod snabbt att de hade en stark personkemi, och inledde en passionerad kärleksrelation.

Efter ett år tillsammans bestämde sig paret för att försöka skaffa barn ihop, och Natasia blev gravid. Men på det första ultraljudet fick hon veta att fostret inte skulle överleva. Samtidigt undersökte Martin sig för ljumskbråck och fick ett mardrömsbesked – bara 25 år gammal hade han drabbats av cancer.

Martin påbörjade genast en intensiv cancerbehandling – han opererade bort tumören fick höftprotes och började cellgiftsbehandling. På läkarnas inrådan valde han att frysa in sperma, då cellgifterna riskerade att förstöra hans förmåga att skaffa barn.

Annons

– Även om Martin var sjuk pratade vi fortfarande om vår dröm om att bli föräldrar. Vi frågade oss själva om vi skulle göra det nu eller vänta. Och tänk om han plötsligt inte var där längre, ska jag då göra det utan honom, säger Natasia till Alt.dk.

Trots behandlingarna fortsätter cancern att sprida sig, och det unga paret inser att de måste ställa in sig på att Martin kanske inte tar sig igenom sjukdomen vid liv. De valde därför att skjuta upp den planerade fertilitetsbehandlingen de fått veta att Natasia behövde gå igenom för att kunna bli gravid och behålla barnet.

Gifter sig när Martin är dödssjuk

I ett år väntar de innan de gör slag i saken och Natasia påbörjar en provrörsbefruktning, samtidigt som Martin läggs in på en palliativ vårdavdelning.

– Inom en snar framtid kommer jag att växla mellan att gå i fertilitetsbehandling och att vara med Martin på palliativ vård, säger Natasia till sajten.

Annons

Men i allt mörker väljer paret att ta vara på sin tid tillsammans. Martin friar och de två gifter sig i kommunhuset. Kort därpå blir Martin ännu sjukare, och de inser att slutet närmar sig. Sin sista dag vid medvetande säger Martin att han vill att Natasia ska bli gravid och föda deras kärleksbarn. Efter två år av sjukdom, och 11 dagar före sin 28-årsdag, somnar Martin in.

En månad efter makens tragiska död, när Natasia sagt farväl till honom på en känslosam begravning, bestämmer hon sig för att fullborda provrörsbefruktningen. Hon blir gravid.

– Jag förväntade mig inte ens att jag skulle bli gravid eftersom min kropp var så stressad. Men det gav mig ett ljus i mörkret. Jag hade inte kunnat se livet om jag bara behövt gå upp och gå till jobbet och komma hem till en tom lägenhet och vara ensam. Nu kunde jag istället se fram emot att bli mamma till vårt barn, säger hon till Alt.dk.

Ingen ersättare

Sonen Konrad föddes 10 mars 2021, och Natasia och hennes familj är noggranna att berätta om hans pappa för honom. Samtidigt är det viktigt för henne att folk inte tror att hon skaffade barn efter Martins bortgång för att ersätta honom.

– Vår son är inte en ersättare för Martin. Det skulle han aldrig ha varit. Men jag skulle samtidigt vilja säga att det har varit en hjälp för mig. Speciellt för att Martin ville det. Han ville ha något kvar av sig själv.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons