Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hon blev gravid vid 48 – fick hatbrev och uppmanades till abort

06 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografIda Marie Odgaard
Benedikte Kiær var 46 år gammal när hon efter en lång fertilitetskamp fick sitt första barn, och 48 när hon födde sitt andra.
Men den danska politikern fick inte bara stöd – hon möttes också av hot och fick hatbrev i brevlådan.
”Du är fruktansvärt egoistisk som skaffar barn i din ålder. Skäms er stora egoister”, fick hon höra i hatbrevet.
Annons
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålderBrand logo
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålder

Att få barn i högre ålder blir allt vanligare, och numera är det ovanligare att få barn i tonåren än efter 45. Men det betyder dock inte att stigmat kring att få barn sent i livet har försvunnit – det kan danska Benedikte Kiær skriva under på.

Benedikte Kiær är borgmästare i danska staden Helsingör, och som politiker och offentlig person är hon van vid att folk inte håller med henne och kritiserar hennes beslut. Men hon hade kanske inte räknat med att det skulle gälla även när hon skaffade barn.

I sju år kämpade Benedikte och hennes man med fertilitetsproblem – hon fick flera missfall och genomgick fertilitetsbehandlingar.

– Jag hade försökt bli gravid när jag var i 30-årsåldern. Jag släppte det men tänkte inte så mycket på att det kunde bli en utmaning sen, sa hon till danska Femina 2021.

Annons

Till slut gick det vägen, och vid 46 års ålder födde Benedikte sitt första barn Lauge. Två år senare kom småsyskonet Lærke till världen, som Benedikte alltså föddes när hon var 48.

Fick hatbrev – uppmanades göra abort

Det var 2018 som Benedikte, då 48 år och höggravid med sitt andra barn i magen, tömde brevlådan hemma och upptäckte ett brev. Brevet hade ingen avsändare men budskapet var tydligt – personen tyckte att politikern borde göra abort för att barnet skulle ta skada.

”Du är fruktansvärt egoistisk som skaffar barn i din ålder. Skäms er stora egoister”, skrev personen i brevet.

Benedikte la ut en bild på brevet i sina sociala medier, för att illustrera vilka fördomar det finns mot personer som blir mammor senare i livet.

– Det handlar om att jag är kvinna. Ingen skriver sådana öppna och elaka meddelanden till mina manliga kollegor eller andra män som får barn i sen ålder. Därför har det varit min lilla kamp som kvinna att skrika högt om det jag upplevt, säger hon till Berlingske.

Benedikte Kiær
Benedikte Kiær kämpade i många år för att bli gravid.
Annons