Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Mammans dna matchade inte barnens – då gjorde de upptäckten

10 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Lydia Fairchild kunde inte tro sina öron när hon fick höra att hennes dna inte matchade med hennes barns – trots att hon hade fött dem.
Efter att ha riskerat att förlora alla sina barn gjordes en upptäckt i andra delen av landet som ändrade allt, och chockade läkarna.
– Dna är 100 procent idiotsäkert och ljuger inte.
Annons
Melinda Jacobs om tv-dokumentären MammahjärtatBrand logo
Melinda Jacobs om tv-dokumentären Mammahjärtat

Lydia Fairchild visste inte att hennes liv skulle vändas upp och ner när hon 2006 skickade in en ansökan om ekonomiskt stöd i staten Washington där hon bor. Hon och familjen hade haft det kämpigt ekonomiskt och för att kunna ta hand om sina barn sökte hon om bidrag. För att beviljas pengar behövde Lydia bevisa att hon och hennes partner var de biologiska föräldrarna till barnen, och därför skickade hon med ett dna-prov.

Fyrbarnsmamman tänkte inte mer på det förrän hon fick tillbaka ett oväntat svar – hennes dna matchade inte något av barnen.

– Jag visste att jag hade burit dem i magen, och jag visste att jag hade fött dem. Det fanns inga tvivel hos mig.

Det obegripliga dna-resultatet gjorde att Lydia hamnade mitt i en polisundersökning. Hon blev förhörd om vem hon var, och fick höra att hon riskerade att förlora vårdnaden om sina barn – trots att läkaren som varit med vid hennes förlossningar gick med på att vittna om att hon hade fött barnen. Ingen advokat ville ta sig an fallet.

– Dna är 100 procent idiotsäkert och ljuger inte, fick Lydia höra från en person på socialtjänsten.

Lydia höll på att förlora sina barn.

Läkarnas oväntade upptäckt

Lydia hade alltså kunnat förlora sina barn – om det inte var för Karen Keegan. På andra sidan USA, i Boston, behövde Karen nämligen en njurtransplantation, men efter att ha testat hennes barn i jakt på en matchning insåg läkarna att Karen och barnen inte delade dna. Efter ytterligare tester kunde de dock se att de visst delade dna – när de testade Karens sköldkörtel.

Annons

Det läkarna kom fram till var att både Lydia och Karen hade ett väldigt ovanligt medicinskt fenomen gemensamt – chimärism. Det innebär att de från början hade en tvåäggstvilling i sin mammas mage, men att de två befruktade äggen bildade ett foster, något som då leder till att de har två olika sorters dna i kroppen.

För Lydia var det en lyckoträff att Karens fall upptäcktes, så att hon kunde undersökas för samma sak och få samma svar.

– Jag hade antagligen inte haft mina barn i dag om de inte hade upptäckt Karens situation, sa Lydia.

Läkarnas upptäckt räddade Lydias familj.

Källa: Newsner.

Annons