Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Pernilla och Cecilie: Tindersvindlaren lurade oss på miljoner

02 jan, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, Netflix
Tindersvindlaren lurade flera olika kvinnor på miljontals kronor. Nu berättar några av hans offer öppet om vad som hände.
Annons
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

Tindersvindlaren lurade intet ont anande kvinnor på mer än 8 miljoner pund, alltså cirka 100 miljoner kronor – och ett av hans offer har hävdat att han fortfarande håller på med sina högst tvivelaktiga tricks, också nu.

Cecilie Fjellhoy, 33, matchade först med Simon Leviev, som hon trodde var en välbärgad affärsman med en internationell karriär, på Tinder i januari 2018.

Under 13 veckor, efter deras allra första dejt, lurade han henne på cirka 200 000 pund, omkring 2 miljoner kronor – pengar som hon fortfarande betalar tillbaka, samtidigt som hon också hanterar de många känslomässiga ärren, efter sveket. Och som om inte det var nog: Cecilie hävdar att hon regelbundet får meddelanden från kvinnor som säger att Simon än i dag försöker att lura dem på pengar, men under ett annat namn.

– Han håller fortfarande på, säger Cecilie till The Sun.

Ryktet: svindlar fortfarande kvinnor online

– Det pågår fortfarande. Det är otroligt. Jag får meddelanden hela tiden, som ”Jag tror att jag pratar med Simon”, slår hon fast i tidningen.

Annons

– Han är fortfarande igång, definitivt. Just nu utnyttjar han andra människor.

Också svenska Pernilla Sjöholm har berättat om sina upplevelser av svindlaren.

Pernilla Sjöholm och Cecilie Fjellhoy medverkar båda i dokumentären Tindersvindlaren på Netflix där de berättar om sina upplevelser av att luras på pengar av en man de först litar på.

Simon – vars riktiga namn är Shimon Hayut – skickades till sitt hemland Israel 2017 för att ställas inför rätta, men tog sedan en annan identitet och flydde landet. 2019 dömdes han till 15 månaders fängelse, men släpptes efter bara fem månader. Han hade tidigare suttit i två och ett halvt år i ett finskt fängelse efter att han gjort sig skyldig till bedrägeri av tre kvinnor.

2022 släppte Netflix dokumentären Tindersvindlaren, som handlar om Simon och de kvinnor han lurat på pengar.

Var själv misstänkt

Cecilie – som själv var misstänkt i bedrägerifallet i två år på grund av att hennes namn stod på förfalskade dokument – tror att Simon, 32, kommer undan med allt eftersom en del av bedrägeriet går ut på att få folk att tro att offren var med på det hela.

Annons

Hon säger:

– Genom att skylla på de offer som utsätts för bedrägeri faller vi själva för lurendrejeri. Det här är vad han vill. Han vill att polisen ska vara efter mig. Han ville att bankerna skulle vara efter mig.

Då de dejtade berättade Simon för Cecilie att han var son till den israeliska ryska diamantmagnaten Lev Leviev. Han sades vara omgiven av livvakter, flög privatjetplan runt om i världen, och på sociala medier lever han faktiskt fortfarande denna flashiga livsstil – i skrivande stund har han över 373 000 följare enbart på TikTok.

Svenska Pernilla Sjöholm, en av kvinnorna som blev lurad av Tindlersvindlaren Simon Leviev, har berättat sin historia i Netflixdokumentären The Tinder Swindler.

– Det är vansinnigt hur många TikTok-följare han har, säger Cecilie.

– Det är inte kul för mig att han fortfarande är där ute, och jag har fortfarande mina skulder. Jag är stark, det är bra, men folk vet inte om alla strider jag måste ta.

Cecilie menar att det även tar på att gå ut och prata om brotten hon utsatts för. Att tala om att man blivit lurad.

– Du får många människor som kommer till dig och vill ha hjälp och det är svårt att hjälpa andra när du fortfarande kämpar mot det och du inte kan ge dem hopp om att det kommer att bli bra, säger hon.

Källa: The Sun

Annons