Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kvinnan bröt ihop när hon insåg vad maken hade gjort – efter otaliga timmar i garaget

31 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografFacebook
Efter att familjen Soden var med om en traumatisk bilolycka 1999, låste maken Brad in sig i garaget och vägrade komma ut.
Den svårt sorgtyngda hustrun Liz skulle senare bryta ihop i tårar när hon insåg vad hennes man hade gjort där inne.
Det var verkligen inte vad hon hade förväntat sig.
Annons
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

De amerikanska makarna Brad och Liz Soden var med om en traumatisk bilolycka för drygt 20 år sedan. En olycka som kommit att förändra livet för hela familjen. När läkarna lät meddela att Liz aldrig skulle kunna gå igen, sattes familjens styrka verkligen på prov.

Men trots att det såg mörkt ut väldigt länge, så bevisade Brad för sin hustru att kärleken kan övervinna alla hinder – när han överraskade henne med en otrolig uppfinning i garaget, och gav hennes framtidshoppet åter!

Olyckan som förändrade allt

Det var den 15 augusti 1999 som bilolyckan, som förändrade familjen Sodens liv för alltid, ägde rum. Liz körde familjens skåpbil, med Brad i passagerarsätet och barnen i fastspända i baksätet.

Efter en plötslig punktering på framdäcket tappade Liz kontrollen över fordonet och körde av vägen.

Annons

Barnen kom lyckligtvis undan med lindriga skador och Brad klarade sig med endast ett brutet ben. Men traumat skulle ändå komma att påverka resten av familjens liv.

Liz skadade sig nämligen allvarligt i olyckan. Hon fördes till sjukhus där läkarna kunde konstatera att hon brutit ryggen, och var förlamad från midjan och ner.

Friade på sjukhuset – efter läkarnas tuffa besked

I sorgen och frustrationen efter läkarnas besked ska Liz ha sagt till Brad, från sjukhussängen, att henne liv var över. Hon ska även ha uppmanat honom att ”lämna henne för en normal kvinna”.

Brad reagerade på hennes uttalande genom att gå ner på knä och fria direkt, där och då på sjukhuset.

Svaret blev ”ja” och bröllopet ägde rum kort därefter.

Liz sorg över att inte kunna leva friluftsliv som förr

Men Liz Soden, som hela sitt liv hade varit en aktiv friluftsmänniska, hade svårt att anpassa sig till det nya livet i rullstol.

När övriga familjen gav sig ut för hajk i skogen (en av deras gemensamma favorithobbys), insåg hon snart att hon inte kunde färdas över den ojämna terrängen, och såg sig förpassad till ett ensamt och tråkigt liv i framtiden.

Annons

Något som krossade maken Brads hjärta lika mycket som hennes. Han bestämde sig vid ett tillfälle att hans fru aldrig mer skulle behöva tacka nej till en skogstur på grund av hennes funktionshinder.

Inspirerades att hjälpa hustrun återfå framtidshopp

Brad arbetade som brandman vid tidpunkten, men hade erfarenhet från amerikanska armén, där han tjänstgjort som soldat under Irakkriget.

Under tiden i armén hade han arbetat som underhållstekniker med ansvar för stridsvagnar. Och de var färdigheterna som han hade utvecklat under just militärtjänstgöringen, som låg till grund för hans briljanta sätt att tackla hustruns rörelseförhinder.

Den lösningsorienterade Brad inspirerades nämligen att bygga en särskild rullstol till Liz, som kunde ta henne över snårig terräng. Så att hon skulle kunna göra familjen sällskap under deras utflykter i det fria.

Tillbringade otaliga timmar i garaget – ljudet störde grannarna

Brad flyttade praktiskt taget in i familjens garage i hemmet i Phoenix, i den amerikanska delstaten Arizona. Där tillbringade han många dagar i hårt arbete för att uppnå sitt mål: att ge sin hustru Liz glädje och framtidshopp!

Annons

Hans försök ska ha fyllt grannskapet med en konstant ström av buller från högljudda maskiner. Ibland tillbringade han dygn utan att lämna garaget en enda gång och ibland gav han själv upp hoppet eller tappade humöret i frustration.

Den största utmaningen i projektet var att bygga en tyst rullstolsmotor som skulle kunna samspela med och inte störa naturen.

Visade otroliga uppfinningen – en terrängrullstol

Men skam den som ger sig. Efter otaliga timmars intensivt arbete kunde Brad skörda frukten av sitt slit och ge Liz hennes livs största överraskning. Han kallade in henne till garaget för att visa uppfinningen: en unik bandrullstol!

Liz bröt ihop i tårar när hon insåg vad hennes make hade gjort för henne.

Så småningom fick hans prototyp uppmärksamhet från ett teknikföretag NPC Robotics, som beslöt stötta honom med resurser i byggandet av en bandrullstol baserat på hans modell.

I dag är Liz en stolt ägare av en fiffig, snabb och tyst terrängrullstol, som dessutom ger henne möjlighet att färdas stående. Makarnas, i dag fem till antalet, barn har numera två glada föräldrar som följer med ut på vandring ut i skogen.

Den framgångsrika uppfinningen har dessutom fått så pass stor spridning att Brad numera arbetar med att bygga specialanpassade stolar till rullstolsburna i behov.

Vilken otroligt vacker gest och fantastik kreativitet från Brad – nöden är uppfinningarnas moder som man brukar säga!

Källa: Newsner

Annons