Femlingar.
Skådespelarna som varit gravida under sina filminspelningar
0:54

Efter reklamen: Skådespelarna som varit gravida under sina filminspelningar

(0:54)

Slå på ljud

En på 50 miljoner – så liten är chansen att man ska bli gravid med och föda femlingar. Men 2017 blev amerikanska paret Briana och Jord Driskell just en på 50 miljoner, när de fick veta att de skulle bli fembarnsföräldrar på en och samma gång.

Beskedet om att de skulle få så många barn kom efter en lång kamp för att bli gravid. Paret hade försökt bli med barn i två års tid, och genomgick flera fertilitetsbehandlingar.

– Det var den värsta känslomässiga bergochdalbanan i mitt liv. Vi började varje månad optimistiskt, och tänkte ”nu händer det! Den här gången blir det av”, men så kom tiden för att ta ett test och så var det negativt igen, har Briana berättat för Today.

Paret fick tvillingar – läkarens oväntade ord: ”Jag beklagar”

Men på det femte IVF-försöket vände lyckan, och Briana började känna av graviditetssymptom nästan direkt. Hon mådde så illa att hon gick ner i vikt i början av graviditeten, och till och med lades in på sjukhus på grund av uttorkning.

Den stora överraskningen kom dock i vecka åtta, när paret gjorde det första ultraljudet. Det var då de fick veta att det inte var ett barn som låg i magen – utan fem.

– Jag var i sådan chock, jag kunde inte prata. Jag bara satt där och stirrade på skärmen i misstro. Jag kunde inte tro att det var fem, säger hon.

Föddes i vecka 28 – så ser barnen ut nu

De dröjde till vecka 22 innan Briana började må bättre och slippa sitt svåra illamående, men då fick paret i stället ett annat jobbigt besked. Barnen riskerades att födas alldeles för tidigt på grund av ett tillstånd med Brianas livmodershals. Graviditeter med flera barn samtidigt tenderar att bli prematura, men Briana ville behålla barnen i magen åtminstone till vecka 30.

Det fick hon inte riktigt – i vecka 28 förlöstes barnen, då läkarna ansåg att det fanns risk för både deras och mammans liv om de hade väntat längre. Den minsta bebisen vägde inte ens 900 gram vid födseln, medan den största vägde närmare 1,1 kilo.

Både Briana och de fem barnen vårdades en period på sjukhus innan de kunde åka hem. I dag har det gått sex år sedan femlingarna föddes, och alla fem har vuxit upp till busiga och glada barn. Zoey, Dakota, Hollyn, Asher och Gavin bråkar och leker som alla syskon gör – bara det att de alla fem är lika gamla.

– De har alltid någon att leja med. Vi älskar att se dem njuta av livet tillsammans. Det är rätt speciellt.

Mest läst