Trendar: Feelgood Livet med barn Kärlekshistorier Mitt liv BUP-upproret Våld i nära relationer

Mariann Eriksson: ”Att satsa på flickor är livsviktigt”

07 mar, 2019
AvNadja Jönsson
plan international sverige
Mariann Eriksson är generalsekreterare för Plan International Sverige, som jobbar för barns rättigheter och för att stärka flickor i över 50 länder världen över. För Femina berättar hon om sitt viktiga arbete, hur hon får energi och förhoppningarna inför framtiden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

DET BÄSTA MED MITT JOBB är att jag får arbeta för barns rättigheter och flickors lika villkor runt om i världen tillsammans med alla mina kompetenta och inspirerande kollegor.

DEN VIKTIGASTE KVINNOFRÅGAN: Varje dag, varje sekund kränks en flicka – i hemmet, i skolan, på nätet och på stan. Och i krig och katastrofer så har flickor det ännu värre. Bara denna dag så kommer 30 000 flickor under 18 år att giftas bort och över 5 000 flickor under 15 år att föda barn. Att bli bortgift eller mamma när man själv är ett barn krossar inte bara ens framtidsdrömmar utan påverkar också nästa generation och samhällets utveckling. Och om flickor inte får gå klart tolv år i skolan så kostar det inte bara henne, utan hela samhället. Att satsa på flickor är därför livsviktigt för världens utveckling.

JAG SOM CHEF gillar att utveckla samarbeten, organisationer, medarbetare och vår globala federation. Dock sker ingen utveckling utan en stabil grund, därför lägger jag också mycket tid på att få strategier, värderingar, processer, verktyg och rutiner på plats.

Annons

JAG FÅR ENERGI AV nya idéer, rapporter och möjligheter. Och möten med människor.

KULTUR JAG GILLAR är teater och alla former av musik samt dans.

MEST POPULÄRT I VÅR GÅVOSHOP är det vi kallar Lär en flicka läsa. Den viktiga gåvan förändrar en flickas liv och världen i stort. När flickor nekas utbildning på grund av fattigdom, konflikter och diskriminering är det både är ett brott mot deras rättigheter och ett slöseri med resurser, för utbildning är det mest effektiva sättet att bekämpa fattigdom.

JAG RESER så lite jag kan privat, för att minska min miljöpåverkan.

MITT STARKASTE RESMINNE var i Egypten där jag träffade en mamma till tre döttrar. Hon var änka och kunde inte läsa och hennes liv var svårt. Hon berättade för mig med tårar i ögonen hur hon hade trott att hon var tvungen att könsstympa sina döttrar för att de skulle kunna bli bortgifta. Hur hon hade hållit fast dem under det farliga ingreppet. Genom Plan Internationals projekt mot könsstympning har hon fått ny kunskap och väljer nu stolt att inte könsstympa sin tredje dotter. I dag är hon en av Plan Internationals viktigaste ambassadörer mot könsstympning och hon sprider sina kunskaper vidare till andra mammor. Det är ett möte som jag bär nära hjärtat.

Annons

NÄR JAG KOPPLAR AV blir det musik och träning.

UNDER 2019 VILL JAG bidra till att ännu fler flickor, barn och unga får ett bättre liv genom nya samarbeten och ett utökat stöd från vår verksamhet. Och på fritiden ska jag stänga av Netflix, lägga bort mobilen och börja skriva musik igen.

EN STOR FÖREBILD för mig är Michelle Obama, som har gjort en imponerande livsresa.

JAG TROR ATT FRAMTIDEN blir utmanande. Fler barn börjar skolan men fortfarande är det framför allt flickor som blir helt utan utbildning. Samtidigt sker stora klimatförändringar och allt fler människor tvingas leva på flykt. Jag tror på att vi tillsammans kan skapa en bra framtid – men det kommer att krävas en omställning av var och en av oss.
MARIANN ERIKSSON
ÅLDER: 55 år.
BOR: Sickla i Nacka.
FAMILJ: Man och tre barn, varav två bonusbarn.
GÖR: Generalsekreterare för Plan International Sverige.

Läs mer:

Gör Aller Medias jämställdhets-quiz!

Ulrika Norberg:  Nej, jämställdheten har inte ”gått för långt”

5 inspirerande kvinnor som vågade gå sin egen väg

Kristina Loveby: ”Allt det hemska jag varit med om har fått en mening”

9 spännande kulturevenemang som hyllar kvinnor

FOTO PLAN SVERIGE, PLAN INTERNATIONAL, PRIVAT

Annons