Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

#MeToo utsedd till årets viktigaste person

06 dec, 2017 
AvMalin Ny
Tidningen Time har utsett #MeToo-rörelsen till årets mest inflytelserika person, och tidningen vill med utmärkelsen uppmärksamma alla kvinnor som har varit involverade i uppropet på ett eller annat sätt.
Annons

Ända sedan 1927 har den amerikanska tidskriften Time Magazine varje år utsett den person som har haft störst påverkan på världen under året som har gått.

Förra året vann USAs president Donald Trump den ärofyllda titeln, och tidigare år har personer som Mark Zuckerberg, Barack Obama och Angela Merkel stått som segrare.

I år har turen gått till #MeToo-rörelsen, på engelska kallat ”The Silence Breakers”. Utnämningen tillägnas med andra ord alla de kvinnor världen över som under hashtaggen #MeToo vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp.

Rörelsen startades för tio år sedan av Tarana Burke, men fick nytt liv när skådespelerskan Alyssa Milano startade hashtaggen #MeToo på Twitter och uppmanade alla som varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp att gå samman för att synliggöra vidden av problemet. Därefter tog det inte lång tid innan kampanjen utvecklades och delades över hela världen i lavinartad takt.

Annons

I Sverige finns det en lång lista på branscher som genom en egen hashtag organiserat sig och berättat om decennier av sexövergrepp och trakasserier – bland annat #tystnadtagning, #visjungerut, #deadline och #vardeljus.

Omslaget på Time Magazine pryds av Ashley JuddSusan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift och Isabel Pascual – som alla delade med sig av sina erfarenheter i samband med #MeToo-rörelsen. Time Magazines chefredaktör Edward Felsenthal skriver mer om beslutet i en text på tidningens hemsida:

”Det modiga agerandet utfört av kvinnorna på omslaget, tillsammans med de många andra kvinnornas, har utlöst en av vår tids största kulturskiften på häpnadsväckande kort tid. Vi är i halvvägs in i början på det här uppnystandet. Det är så mycket vi fortfarande inte vet om vilken kraft det här upproret har. Hur långt kan det gå?”

Läs även

Annons